petak, 28 april 2017 11:29

Jahorina ekonomski forum

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jahorina ekonomski forum okupio je više od 400 učesnika, visokih zvaničnika iz Republike Srpske, Republike Srbije, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora, kao i ambasadora, delegacija EU, parlamenta EU, delagata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvovao je na plenarnoj sednici i panelu na temu “Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije”.“Bez obzira na postojeće izazove koje neki vide kao elementarni uzrok za destabilizaciju, region pokazuje da je stabilan. To je za nas važno, jer bez regionalne stabilnosti ne možemo da privučemo, niti da animiramo bilo koga ko bi ovde ulagao ili došao da se bavi biznisom. Rast BDPa od tri odsto može se održati, a to govore i procene Svetske banke, ali uz određene mere. Republika Srpska ispunila je gotovo sve obaveze iz reformske agende i namera je da se sve provede, ali da je važno da se i ostali tako ponašaju. Verujem, ipak, da možemo da napravimo bolje uslove. Treba posebno da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju”, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kao ključno pitanje, Milorad Dodik je naveo konekciju i saradnju sa privrednicima u regionu.

“Republika Srpska ima resurse i komunikacije, ali to ima i čitav region, što mu pruža dobru perspektivu. To bi bila šansa i za veće zapošljavanje i razlog da mladi ostaju na ovim prostoprima. U ovoj godini, Republika Srpska otvoriće dodatnih 35 kilometara autoputa i spojićemo Banjaluku i Doboj sa namerom da dalje gradimo prema Bijeljini, a očekujemo da će i autoput koji se gradi od Sarajeva ka Savi, ka granici sa EU imati svoju dinamiku", naveo je Dodik.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević učestvovao je na panelu i istakao da je rast BDPa jako važan za Srbiju.

“Čak je premijer Srbije Aleksandar Vučić osnovao Savet za praćenje BDP-a. Srbija već sprovodi teške ekonomske reforme. Rezultati su vidljivi, jer smo 2016. godinu završili sa minimalnim deficitom u budžetu. Ono što jeste rak rana naših ekonomija, jeste nezaposlenost, što smo, ipak, uspeli smanjiti, Plan Vlade Srbije je snažan rast privrede u narednim godinama. Važno nam je privlačenje investiciija kao i razvoj malih i srednjih preduzeća”, kaže Goran Knežević.

Goran Račić predsednik Organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma je naglasio:

“Moramo da budemo pobednici ovih turbulentnih problema. To neće biti lako, ali će Forum pomoći da se formiraju najbolja rešenja, koja mogu pomoći i Vladi Srpske. Moramo biti svesni da imamo nepovoljnu strukturu privrede, mala preduzeća”.

Očekuje se da Forum preraste u tradicionalno okupljanje i da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u region, kao i da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju, kako Republike Srpske, tako i cele BiH.

“Jahorina ekonomski forum 2017” organizuje Udruženje ekonomista "Svot" pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pročitano 2659 puta Poslednji put izmenjeno subota, 10 jun 2017 10:24

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

BELGRADE
Knez Mihailova 1-3, 11000 Beograd
+381 11 71 52 500 , office@represent.rs
PODGORICA
Džordža Vašingtona 65, 81000 Podgorica
+382 20 234 446 , office@represent.co.me
BANJA LUKA
Sime Šolaje 1, 78000 Banja Luka
+387 51 962 854 , bojana.radic@represent.co.ba
SKOPLJE
English English Srpski Srpski