Represent Media

Afera bez kraja: TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije, ali to nije sve

Vesti - Aug 25, 2020

Kineska kompanija BajtDens, vlasnik video aplikacije TikTok, tužiće administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog nastojanja da zabrani popularnu aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Kineska kompanija tvrdi da ne predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i da američka vlada nastavlja sa “predsedničkom antikineskom političkom kampanjom”, prenosi AP.

Kompanija je saopštila da vlada SAD deluje bez dokaza i podnela je tužbu saveznom sudu u Kaliforniji protiv Minstarstva za trgovinu, predsednika Donalda Trampa i ministra trgovine Vilbur Rosa, rekavši da nastoji da sprečiti vladu da zabrani TikTok.

Tramp je u avgustu izdao dve naredbe, podseća agencija. Najpre je 6. avgusta uveo veliku, ali neodređenu zabranu bilo kakve “transakcije” sa BajtDensom, što stupa na snagu 20. septembra. Nedelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu TikToka koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana.

Inače, tužba TikToka se ne odnosi na nalog za prodaju.

Vlasnik TikTok aplikacije je u svojoj žalbi naveo da iako puni opseg naloga za zabranu 6. avgusta ostaje nejasan dok ga odeljenje za trgovinu ne ispuni, nalog i dalje predstavlja “egzistencijalnu pretnju za američko poslovanje TikToka”.

Pre samo nekoliko dana su investitori BajtDensa navodno, nudili razmenu akcija za TikTok?

Kako su javile agencije, BajtDens razmatra prodaju operacija TikToka u Severnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu potencijalnim kupcima, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp zapretio zabranom rada te aplikacije u zemlji, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost ličnih podataka koje obrađuje kineska kompanija.

Neki investitori BajtDensa, uključujući investicioni fond Dženeral Atlantik, učestvovaće na tenderu za kupovinu većeg udela u TikToku, kažu Rojtersovi neimenovani izvori. Prema njihovom planu restrukturiranja, Majkrosoft ili Orakl bi mogli da dobiju manjinski udeo u imovini TikToka, dodali su izvori.

Vrednost imovine TikToka koja je za prodaju procenjuje se u rasponu od 25 do 30 milijardi dolara, napominju izvori. Prema njihovim rečima, investitori BajtDensa pregovaraju o razmeni dela ili celih vlasničkih udela u toj kompaniji za udele u TikToku.

Plan investitora BajtDensa je, smatraju, ipak “na dugom štapu” i pred znatnim preprekama, budući da su zvaničnici iz Trampove administracije najavili da očekuju da će neka velika američka kompanija voditi TikTok i tehnološki izdvojiti tu aplikaciju iz sistema BajtDensa.

Procenjuje se da Majkrosoft ostaje vodeći ponuđač za TikTok jer ima “dubok džep” i tehničke kapacitete da dizajnira nov algoritam za TikTok koji će biti nezavisan od BajtDensa i njegove kineske aplikacije Doujin za razmenu video klipova, navode izvori.

Bilo kakav sporazum BajtDensa sa investitorima mora da odobri zvanični organ američke vlade – Odbor za strana ulaganja SAD (CFIUS), navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva