Represent Media

Da li smo spremni za Web 3.0?

Vesti - May 20, 2022

Nakon prisustva na konferenciji  TMRW, želeo sam da podelim sa vama utisak o konferenciji i moje mišljenje da li smo spremni za Web 3.0.
Prošlog vikenda u Beogradu se održala druga konferencija na svetu,  najveća u Evropi, usmerena na Metaverse, Web 3.0 i njene “decentralizovane derivate” Blockchain, NFT i Crypto.

Da bi sve bilo još zanimljivije u nedelji kad se održavala konferencija, dešavao se neverovatan pad na crypto tržištu. Coin koji je osetio najveći pad je Terra (Luna).
Terra (Luna), koja je bila među 10 najvrednijih kriptovaluta, pala je ispod jednog dolara u sredu, nakon što je dostigla maksimum od 120 dolara prošlog meseca.
S obzirom da je Luna direktno povezana sa jednim od najpoznatijih Stablecoin-om USDT (Tether), pad se osetio i kod nekada najsigurnijeg coin-a za deponovanje kripta.
Tim koji stoji iza Tethera je reagovao na vreme sa preko 300 miliona dolara kako bi vratili vrednost USDT na stabilnu tj. 1$.

Vratimo se glavnoj temi i utisku koji je konferencija ostavila na mene i budućnost Web 3.0.
Konferencija je trajala tri dana u Belexpo centru na Novom Beogradu, gde je po rečima organizatora bilo preko 3000 posetilaca.
Prvog dana su se održavali uvodni paneli koji su se dešavali na Main stage, kao i svečano otvaranje čija finalizacija je bila za svaku pohvalu.
Naredna dva dana konferencije, posetioci su imali mogućnost da paralelno prate panele u tri različite sale, koje su nosile interesantne nazive: NFT TIX Stage i Belgrade stage, kao i da učestvuju na ECD Workshop.

Zgusnut raspored, preklapanje panelista, velika gužva ispred dvorane, male sale shodno zainteresovanosti posetioca su ostavile loš utisak na organizaciju samog događaja. Ali treba imati u vidu da je prvi put održana konferencija ovakvog tipa kod nas, te se može progledati kroz prste, uz obavezu organizatora da sledeće godine ispravi nedostatke.
Pohvalio bih organizaciju na izboru panelista koji su bili iz celog sveta. Još jedna zamerka se odnosi na najpoznatije ime među govornicima na konferenciji, oko koga je konferencija i gradila marketing, u pitanju je osnivač Tether / Omni fondation Craig Sellars, osnivača stablecoin-a koji je doživeo pad.

Njegov panel je bio tek trećeg dana i nije se održao na Main stage, već u manjoj sali NFT Tix (jednog od sponzora događaja) i to putem linka. Da dobro ste pročitali, govornik koji je bio lead magnet za posetioce se nije ni pojavio uživo, već se “družio” sa posetiocima pola sata putem standarnog web 2.0 linka ( mogao je makar biti metaverse panel :)).
Ovo je po mom skromnom, ali dosta kritičkom mišljenju, najveći propust u organizaciji, Ili je možda Craig zbog stresa koji je doživeo u prošloj nedelji morao da otkaže put. 😊

Nasuprot ovom utisku, ono što je veliki broj posetioca imao mogućnost da prvi put vidi je panel koji se održao u Metaverse. U pitanju je panel održan prvog dana sa Main stage pod nazivom: All.art&SolSea: Creator economies and NFTs of the future,  moderator Vitomir Jevremović i panelistima: Chris Andersson, Léo Caillard i Tomo Vukasović.

Da sve ne bi bilo tako crno, potrudili su se sledeći panelisti čije nastupe i prezentacije moram pohvaliti, jer su rešili da daju dodatnu vrednost i podele svoje iskustvo i znanje bez ustručavanja:

  • Ivan Bjelajac (MVP Workshop) Web3 and DAO – Beyond building products
  • Vitomir Jevremovic (Solsea/all.art) – NFT beyond the collections
  • Judy Sahay (CROWD WEB3) – How to market and successful launch a NFT Project
  • Marina Grujić (NFTGo) – Discord & NFT safety

Vratimo se glavnoj temi teksta. Da li smo spremani za Web 3.0? Moj odgovor bi bio : NISMO  još.

Kao Web3 tj Blockchain entuzijasta i neko ko prati i učestvuje u samoj internet revoluciji kroz razvoj i marketing nekih od projekata, neko ko veruje u važnost i potrebu Web3 i  sam se zatečen ovim odgovorom.

Verovatno se pitate zašto?

Konferenciji su prisutstvovali posetioci iz celog sveta, očekivao sam veću posećenost ljudi iz IT industrije i zainteresovanost za Web 3.0, nažalost u praksi se nije pokazalo tako. Većina istih su oni koji su čuli za crypto i NFT kao “alat” za brzo sticanje materijalnog bogatstva.
Upravo je to i glavni razlog zašto “svet” još uvek nije spreman za Web 3.0 kao i ono što on nudi za globalno dobro.

Želeo bih da sve one koji čitaju ovaj tekst uputim šta je glavna karakteristika ideje oko Web 3.0 i zašto  primarni motivi ne treba da su sticanje velike materijalne koristi.

Web 3.0 blockchain

Source: freepik.com

Zašto je važno da znamo šta je Web 3.0?

Prema nekima, Web 3.0 predstavlja demokratizovani internet, a uz blokčejn kao okosnicu, Web 3.0 će ljudima – a ne korporacijama – dati kontrolu nad podacima, digitalnom imovinom, aplikacijama i platformama. Internet bi bio decentralizovan bez tehnoloških giganata u budućnosti Web3. Mogli bismo gledati na uspon novih društvenih platformi, pretraživača i tržišta izgrađenih i u vlasništvu kolektiva, a ne korporacije. Krajnji korisnici bi povratili svoju moć i kontrolu nad sopstvenim podacima.

Šta nam donosi Metaverse?

Metaverse je koncept 3D virtuelne mreže koji se još uvek razvija sa fokusom na društvene veze. To nije Web3, ali se posmatra kao deo Web3, čiji je koncept hipotetička iteracija interneta kao jedinstvenog, ujedinjenog virtuelnog sveta kome se pristupa preko VR ili AR slušalica.

Zašto je blockchain tehnologija važna za sve nas?

Citiraću Mlađena Merdovića, predsednika Bitkoin asocijacije Srbije koji je svojevremeno rekao za Netokraciju.
Blockchain je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojim se regulišu autorska prava. Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Dakle, za razliku od klasične online baze podataka, Blockchain tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.

Mišljenja sam da sve dok se ne isfiltrira cela zajednica pobornika ideje Web 3.0 i njenih “derivata” Crypto i NFT od onih koji traže isključivo brz i veliki profit preko noći, mi kao društvo nećemo imati velike koristi od njega. Nažalost postoji mogućnost da se tranzicija prelaska sa Web 2.0 na Web 3.0 koja je hipotetički trebalo da traje 3-5 godina, traje dosta duže.

NFT kao neverovatna ideja koju je moguće implementirati u dobro poznate mehanizme sa mnogo većom vrednošću za vlasnike i korisnike, dobija isključivo primenu u “flipovanju” JPEG sličica zarad trenutne materijalne dobiti.
To nije i ne bi trebao da bude NFT!

Rečenica koju su mnogi panelisti ponavljali u kontekstu NFT-a: projekti moraju da imaju neku vrednost i dodatnu funkcionalnost, kako se ideja ne bi istrošila.

Ukoliko planirate da lansirate ili kreirate projekat u nekom od segmenata koji pripadaju WEB3, koji će zajednici i korisnicima doneti neku vrednost i funkcionalnost koja se bazira na blockchain tehnologiji, agencija Represent Communications vam može pomoći u svim segmentima razvoja i marketinga.

Mi smo spremni!  A vi?

Autor

Lazar Jovanović

Digital Account Manager/SEO Expert/Blockchain enthusiast

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva