Represent Media

Dnevnik jednog edukatora: Podučavanje je dvosmerna ulica, ono što date ljudima, vama se vraća

Blog - Oct 17, 2019

Valjda je to bila najveća trema koju sam imao u životu. Kada sam u jesen 2016. prvi put stao pred studente i kada je počeo naš prvi čas, mislio sam da ću da umrem od straha. Smatrao da je trema nešto što sam prevazišao kroz moju dugu televizijsku karijeru i bezbroj odrađenih emisija i projekata uživo, međutim stati pred studente, biti u isto vrijeme relevantan, stručan i zanimljiv, doista je za mene bilo jedno sasvim novo iskustvo. Kroz ovih nekoliko godina docentskog staža, mogu da kažem da treme više nema, ali je ostala uvijek ona ista doza odgovornosti i poštovanja prema mojim studentima, svaki put kada uđem u učionicu. To je dvosmerna ulica, jer ono što date svojim studentima, dobićete natrag.

Prije nekog vremena vratio sam se u moje Sarajevo kako bih u svojstvu predavača učestvovao u sjajnoj Content Academy koju organizuje Represent Communications. Impresivna edukacijska platforma “Knowledge academy” odvija se u tri države, u tri grada istovremeno i okuplja najbolje regionalne predavače, demonstratore i polaznike iz svijeta medija, digitalnog marketinga, odnosa sa javnošću… Konretno, Content Academy na kojoj sam bio predavač, odvija se u Sarajevu i Beogradu.

Video-sadržaji i digitalne komunikacije

Moja tema odnosila se na primjenu video sadržaja u novom svijetu digitalnih komunikacija. Već nekoliko godina video produkcija u marketingu bilježi ogroman rast. Cijene opreme su pale, kreativni alati za obradu video sadržaja su se poboljšali, a video je integrisan u sve najveće društvene mreže. Online video je definitivno najveći trend u digitalnom marketingu ove, ali i godinama koje slijede. Iako je na društvenim mrežama i raznim drugim platformama prisutan od početka, tek u poslednjih nekoliko godina počeo je dobivati na važnosti zbog brojnih inovacija i novosti koje su na njima uvedene. Video  je kažu – zvijezda danica digitalnog marketinga. A ekspert u ovoj oblasti James McQuivey procenio je da je jedan minut video sadržaja ekvivalentan milionu riječi. Video će tek obilježiti budućnost i pravce digitalnog marketinga, jer već predstavlja više od 80% ukupnog Internet saobraćaja. Zbog svega ovoga, bilo je značajno da se upravo tema primjene video produkcije u digitalnom svijetu nađe u agendi ovogodišnje Content Akademije.

Različita publika – različita očekivanja

Upoređujući iskustvo predavača na fakultetu i ovog kojeg sam imao prije dvije nedjelje u Sarajevu, mislim da je važno shvatiti da je predavanje studentima na fakultetu nešto sasvim drugo od stručnog predavanja na konferencijama. Od polaznika konferencije ne možete očekivati ​​isto opšte znanje o temi na koje ste navikli od svojih studenata. Iako sam pomislio da bi bilo frustriajuće da neke osnovne stvari koje se tiču video produkcije objašnjavam od samog početka, shvatio sam da bi to bilo ipak potrebno, jer mnogo polaznika u publici nisu bili specijalizovani za područje video i TV produkcije i da zaista trebam početi ispočetka. Dakle, strpljenje i empatija su ključ uspjeha za dosezanje vaše publike. Upoznajte ih, jer samo tako ćete znati od kuda treba početi. Svako predavanje duže od 45 minuta (mi smo imali na raspolaganju 3 časa) je izazov da počnete gubiti pažnju svoje publike. Zato je važno tokom cijelog predavanja aktivno uključiti polaznike, postavljajući im pitanja i uvoditi ih u raspravu o temi. Moje iskustvo sa studentima, a koje sam primjenio i sada – uvijek se vraćam ključnim porukama predavanja.

Podučavanje je posebna nauka

Podučavanje je zanimljiva umjetnost. Toliko se stvari može naučiti iz toga. Studenti (ili polaznici vašeg kursa) su odličan izvor inspiracije za sve predavače. Donose nove informacije, nove perspektive i nova gledišta. Ako predavači misle da sve znaju, podučavanje im dokazuje suprotno. Nikad ne znate sve, a sigurno možete svakodnevno apsorbirati svježe znanje. Predavanje studentima je jedna od najboljih životnih lekcija koju sam mogao dobiti. Teoretski, trebali biste da budete profesor, ali praktično ste student. To pokazuje da, iako imate znanje i iskustvo, podučavanje vas uči kako da predajete. Nije li to paradoks?

Bogatiji za još jedno iskustvo sa sarajevske Content Academy, jedva čekam da u subotu upoznam naše polaznike u Beogradu.

Autor

Dejan Kukrić

Account Manager, Represent Communications Srbija

Dejan Kukrić je televizijski reditelj, producent i urednik sa velikim iskustvom. Prva iskustva u medijima stekao na Trećem kanalu RTS. Diplomirao televizijsku režiju i radio na RTRS, BHRT i Federalnoj TV. Poznat je po emisiji “Konačno petak” koja se više od decenije emitovala na BHRT i kao dugogodišnji komentator Pesme Evrovizije u BiH. Raduje se petku, obožava pesme grupe ABBA i nervira ljude referencama iz jugoslovenske pop kulture. Represent-u se priključio 2019. godine.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva