Represent Media

Facebook odavno sam prepoznaje lica korisnika, a niko se nije zapitao zašto

Vesti - Nov 25, 2019

Facebook je opet na udaru, ovog puta zbog vesti da su testirali aplikaciju za prepoznavanje lica na zaposlenima. Ono što može da uzbuni korisnike je činjenica da je aplikacija razvijena u svrhu prepoznavanja osoba putem kamere. Time pritom, nije omogućeno da korisnik otključa sopstveni nalog, već da pronađe profil (uglavnom nepoznate) osobe na Facebook-u tako što će usmeriti svoju kameru ka njoj.

Takva opcija bi svakako ugrozila i ono malo privatnosti što nam je ostalo, ali srećom, Business Insider izveštava da je dalji razvoj aplikacije obustavljen još 2016. Testirana je na zaposlenima u Facebook-u i njihovim rođacima i prijateljima koji su aktivirali raspoznavanje lica na svojim profilima.

Facebook je potvrdio da je radio na aplikaciji, ali nisu hteli da potvrde da li je zaista mogla da prepozna korisnike društvene mreže. Umesto toga, naveli su da njihov tim redovno razvija različite aplikacije koje koriste interno u cilju razvoja tehnologije. Možemo samo da nagađamo koje je sve opcije Facebook testirao i na koji način je eksperimentisao.

Možda ta opcija nikada neće biti implementirana, ali sama činjenica da je moguća ostavlja nam dosta prostora za razmišljanje i pribojavanje. Zbog toga je važno da se redovno informišemo, kako o promenama na mrežama, tako i o načinima na koje možemo da zaštitimo svoje podatke i informacije koje delimo sa našim „prijateljima“ i pratiocima.

Izvor: Forbes.com

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva