Represent Media

Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Blog - Oct 30, 2019

Prošao je još jedan oktobar i važan događaj za kreativce iz celog sveta ili bar za ovaj, naš, deo sveta. Predstavnici najvažnijih kreativnih agencija okupili su se u Portorožu na prestižnom festivalu Golden drum, 26. po redu, kako bi pokazali svoju kreativnost ili svoju veličinu, reklo bi se…

Tokom dva dana na binama i po salama smenilo se oko 40 internacionalnih govornika što je doprinelo održavanju dinamike celog festivala, a slogan pod imenom „Creativity 4 change“ osmišljen je sa namerom da se advertajzing kampanjama stavi fokus na bolje sutra.

Ali ako mene pitate, hajde da krenemo od juče i zaustavimo se na danas… Za početak…

Bilo je tu dobrih primera prakse, mora se priznati, ali ako pogledamo retrospektivu prethodnih deset godina, pogledamo se u oči i zapitamo se šta smo mi kao pojedinci uradili, šta su kompanije i brendovi promenili osim načina na koji komuniciramo, alata i kanala koje koristimo?

Ja bih rekla da se vrtimo u krug. A evo i zašto!

Mnoge kampanje, i finalisti a i primeri koje smo videli, su se bavili inkluzijom različitosti ili ti CSR-om, pretežno u svrhu zaštite životne sredine i uključivanju manjinskih grupa, te osoba sa posebnim potrebama, što, složićemo se i ima smisla ukoliko uzmemo u obzir temu ovogodišnjeg festivala.

Ali, šta smo zaista suštinski promenili?

I deset, petnaest godina nakon što smo zagrebali polje društvene odgovornosti i inkluzije, kada su multinacionalne kompanije donele taj trend (da ne kažem obavezu) u Srbiju pre svega, mi se i dalje bavimo istim pitanjima i sličnim kampanjama. Kreativne agencije se bave PR alatima, a digitalne agencije preuzimaju kreativniji deo posla. Ali i to nije važno ukoliko zaista imamo rezultate!

Jesmo li kreativniji? Jesmo li za poslednjih deset godina promenili društvo? Jesmo li sačuvali životnu sredinu? Živimo li u zdravijem okruženju?

I kao što bi jedna od govornika, Rose Beaumont iz Master Card-a, na festivalu rekla „It’s easy to say, but hard to show!

Pa, hajde onda da počnemo da živimo promene o kojima pričamo i koje kreiramo! Nebino je koliko PR, digitalne i kreativne kampanje govore i promovišu inkluziju i društveno odgovorno poslovanje dok se svi kolektivno ne osvestimo ne sutra, ne danas, već juče! Jer u protivnom i ove kampanje će ostati samo fikcije i narednih deset godina…

Autor

Tamara Jokanović

Managing Director (Represent Communications, Beograd)

Večiti optimista i entuzijasta koji veruje da za svaki novi izazov rešenje uvek postoji.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva