Represent Media

Jezivi tinejdž izazov masovno se širi: Kakve sadržaje gledaju naša deca?

Blog - Mar 04, 2020

Roditelji u regionu, ali i širom sveta, nalaze se u strahu nakon što su tinejdžeri izmislili novu igru. Ona je veoma opasna, munjevito se širi društvenim mrežama, a ako je suditi prema komentarima ispod uznemirujućih snimaka koji se šire društvenim mrežama, do sada je nekoliko dece stradalo zbog te neslane i brutalne “šale”.

Izazov saplitanja, kako ga zovu, sastoji se od navlačenja žrtve da sinhorno skače sa ostalim vinovnicima, koji se poređaju “u vrstu”. Uvek ih je troje, a “žrtva” je u sredini. Skaču naizmenično, jedan po jedan, a kada se “žrtva” dovoljno opusti, dvojica koja su sa njegove leve i desne strane, u skoku ga sapletu dok je u vazduhu, tako da on pada na leđa celom svojom težinom. Poput slučaja koji je prikazan u video snimku, tinejdžeri mogu da dožive prelome, ali i ozbiljnije povrede, poput kontuzije.

U Srbji još uvek nije zvanično potvrđeno prisustvo opasne igre, ali je navodno ona stigla u Evropu, a da je nekoliko dece dobilo lakše i teže povrede. Neke tvrdnje navode da je bilo čak i slučajeva sa smrtnim ishodom – jer “žrtva” padne na tvrdu podlogu i/ili zakači nešto glavom, pa je ishod tragedija.

Kakve sadržaje gledaju naša deca?

Prema nekim navodima, prvi video sa ovim izazovom pojavio se na TikTok-u. Zbog jednoistavnosti čuvanja i slanja sadržaja sa ove platforme, veoma brzo je završio na svim ostalim mrežama. Ako uzmemo u obzir da se posledjih godina vršnjačko nasilje sve više širi na internetu, situacija je alarmantna.

Poenta je da odrasli više ne smeju da okreću glavu kada uoče ovakve sadržaje. Neophodno je da pričaju sa decom, da ih upozore, da im predoče sve probleme koji mogu nastati zbog neslane šale.

– Aha, znam za to odavno. Rade to neki, ja ne. Mislim da je to glupo, ne učetvujem u tome, ali nije to ništa novo – izgovorio je sin koleginice koja mu je pre nekoliko dana šokirana pokazala strašan snimak.

Gde su roditelji u svemu ovome?

Neophodno je postaviti jasne granice u odnosima sa decom – u svakom trenutku i u svakoj situaciji da znaju šta smeju, a šta ne, kao i zbog čega nešto nije u redu da urade. Jedan od načina koji bi mogli da doprinesu rešavanju ovog problema jesu sistemski razgovori – u školi, između roditelja, dece, sa nastavnicima i pedagozima.

Prema najnovijim istraživanjima cyberbulling doživi svako treće dete. Reč je o sajber-maltretiranju uz korišćenje interneta i sličnih tehnologija za nanošenje štete ljudima namerno, ponavljajući, neprijateljski način. Kako je sve više zastupljeno u društvu, posebno kod mlađe populacije, zakonodavni organi i savesne kompanije su se podigle da se bore protiv njega. 

Neophodno je da roditelji kontrolišu decu, da redovno proveravaju njihove društvene mreže, da znaju kakve pojmove pretražuju, koji sadržaji ih zanimaju i šta gledaju. Samo na taj način decu možemo da naučimo šta je ispravno.

Autor

Nenad Antić

HR & Education Director (Represent System)

Veliki obožavalac planina, entuzijasta, inženjer zvuka i fan čitanja knjiga.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva