Represent Media

Kako “progurati” kampanju kod generacije Z?

Vesti - Jul 30, 2019

Generacija Z je prva generacija koja je rođena i odrasla u digitalnom dobu. Poznati su i kao post-milenijalci, premda još uvek nije utvrđen precizan datum kada Generacija Z počinje ili se njihova “era” završava. Postoji struja demografa i istraživača uzima vremenski opseg od sredine 1990-ih do ranih 2000-ih – ali još uvek nema dogovora o tome kada je završena. Druga struja tvrdi da su to mladi rođeni između 1995 i 2012. godine.

Jedno je sigurno: to je generacija kojoj je internet dostupan od prvih koraka i povezani su sa tehnologijom i društvenim mrežama više nego sve prethodne generacije.

Pripadnici generacije Z smatra se da su praktično “rođeni” i “srasli” sa tehnologijom, pa je interakcija na sajtovima društvenih mreža njihova svakodnevnica.

Kako je budućnost upravo u ovoj generaciji, a oni su postali i najčešći potrošači kada je onlajn kupovina u pitanju – trebalo bi znati putem koje platforme bi trebalo da im se obraćamo.

Kakvi su danas momci i devojke iz “generacije Z”?

U studiji iz 2014. pod nazivom “Generacija Z ide na koledž” (Seemiller, Corey, 2016. Generation Z Goes to College. Jossey-Bass) ustonovljeno je da generacija Z sebe definiše kao odane, posvećene, obazrive, širokih shvatanja, odgovorne i odlučne osobe. Kako oni vide svoje vršnjake je prilično drugačije od njihovog identiteta. Svoje vršnjake vide kao osobe takmičarskog duha, spontane, avanturiste i radoznale, sve osobine koje nisu lako videli kod sebe.

Potrošači ove generacije ostaju odani brendovima koje kupuju i drže se njih tokom celog života. Na duže staze, ovo je džekpot za preduzeća jer dobijaju dugotrajnu korist od prihoda.

Ova generacija je zrela, pametna, želi da promeni svet. Ulažu u kulturu, obrazovanje, značajno je manji procenat maloletničke trudnoće kada je ova generacija u pitanju, poštuju religiju i crkvu, ali ne slepo, imaju svoj stav o svemu.

Sa digitalnom revolucijiom koja je došla tokom 1990-ih oni su u njihovom odrastanju bili izloženi velikoj količini tehnologije. Čak 77% populacije izmedju 12 i 17 godina starosti posedovalo je mobilni telefon u 2015 godini, tehnologija ima veliki uticaj na generaciju Z kada se radi o komunikaciji i obrazovanju.

Forbs piše da je već počela era digitala, a da će veoma brzo doći vreme kada će generacija Z doći na radna mesta gde je svuda oko njih digitalna tehnologija. Ona će u budućnosti biti deo svake karijere.

Entoni Tarner tvrdi da tehnologija može pomoći mladima da pobegnu od emocionalnih i mentalnih poteškoća sa kojima se susreću u stvarnom svetu. Prema američkoj konsultantskoj firmi Sparks and Honey u 2014. godini, 41% pripadnika generacije Z provede više od 3 sata na dan koristeći kompjuter u svrhu koja nije školski rad, naspram 22% njih, koliko ih je bilo u 2004 godini.

Ovo su društvene mreže koje najčešće koristi generacija Z:

Šta možemo da zaključimo iz ovoga?

Youtube apsolutno dominira – što smo i znali. Instagram ga prati u stopu, SnapChat se iznenađujuće dobro drži, dok je Facebook tek četvrti. Pinterest skoro uopšte ne koriste, dok je Twitter u senci.

Svoje kampanje usmerite ka Youtube-u i Instagramu, ukoliko ciljate ovu generaciju.

Izvor: searchengineland.com

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva