Represent Media

Ko uđe u content marketing – neće zažaliti

Vesti - Sep 30, 2019

U proteklih mesec dana imao sam priliku da budem na dva najbitnija događaja za content marketing: Content marketing world u Klivlendu i POMP u Ljubljani.

Prvi je najveći svetski, a drugi najveći regionanlni događaj u toj industriji. Posle svega, iz ugla jednog profesionalca koji se više od 20 godina bavi komunikacijama, mogu da kažem da je marketing koji mi u Srbiji praktikujemo u mnogo čemu “zaostao”. To ne znači da ga mi nećemo na isti način raditi još 10 godina, ipak moramo da budemo realni – mi smo komunikacijska periferija svetskih trendova i to ne zbog znanja, već zbog novca.

Ali, kakvo je stanje u content marketingu? Raduje me da probleme koje mi imamo, izgleda imaju i drugi mnogo razvijeniji od nas. Joe Pulizzi – osnivač Content marketing instituta, kaže da je i dalje jedan od prvih izazova struke pitanje kako content marketing prodati unutar kompanija.

I u velikim svetskim kompanijama postoji otpor prema content marketingu, pre svega zbog neznanja ljudi koji donose odluke. Za njih je sve to isto i nemaju nameru da razbijaju svoje sopstvene komunikacijske silose kako bi sadržaj koji je svima potreban bio dostupan različitim timovima u kompaniji. Oni svoj uticaj ka spoljnom svetu i dalje vide jednostarano, kroz reklame na velikim medijima ili lajkove na društvenim mrežama. Neki drugi koji odlučuju nemaju vremena da čekaju plodove content marketinga, jer je nekad potrebno raditi, investirati i komunicirati i više od godinu dana da bi se dobili prvi rezultati. U svakom slučaju nismo samo mi u problemu objašnjavanja menadžmentu da je content marketing koristan, ali mu treba vreme.

Zato oni drugi koji su usli u statešku i planiranu proizvodnju sadržaja sada idu jako daleko i to im postaje okosnica celokupne integrisane komunikacije. Nema više reklama, organizovanja događaja, komunikacije na mrežama dok nije osmišljena strategija pravljenja sadržaja za sve korisne kanale.

Content je “king” i oko njega se sve vrti. Kako mi je pričao direktor nemačke agencije C3 Karsten Kramer,  oni imaju klijente koji i dalje rade sa 7-8 različitih agencija, ali lead više nije kreativna, već content agencija. Dešava se da sa nekim kompanijama, kao što je Microsoft, oni imaju napravljene posebne zajedničke timove od više desetina kreatora koji su izdvojeni kao posebna poslovna jedinica. Sa druge strane, sve češće se dešava i da kompanije smanjuju broj agencija sa kojima rade prebacujući neke aktivnosti sa drugih na content agencije, jer one imaju najobuvatnije polje delovanja.

U svakom slučaju, mi smo u Srbiji otvorili ovu disciplinu. Veliki broj njih je i dalje osporava kao nešto što se ne razlikuje od dosadašnjih marketinških aktivnosti, ali ono u šta ja verujem je da je content marketing uneo suštinsku promenu u percepciju marketinga. To više nije industrija koja prekida i ometa ljude u njihovim svakodnevnim aktivnostima kidnapujući njihovu pažnju, to je delatnost koja im pomaže da reše svoje probleme i dođu do onoga što im je potrebno!

Autor

dr Borislav Miljanović

CEO (Represent System)

Kad već živimo u svetu komunikacija, hajde da budemo masteri komunikacije

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva