Represent Media

Komunikacijska priča o kišnoj glisti i kravi: LSPR iz ugla jedne polaznice vol.3

Blog - Nov 20, 2019

Izvede učiteljica Pericu na tablu i kaže mu da ispriča sve što zna o kišnoj glisti. I on počne: „Kišna glista je životinja koja živi u zemlji i kad padne kiša izađe na površinu, često na livadu, a na livadi je i krava, znate, ona daje mleko i…”.

Da li je Perica uspeo da se „izvuče” eskiviranjem odgovora i pružanjem drugih informacija ili ne, zavisi najviše od same učiteljice. Ovako je svoje predavanje počeo Miloš Milovanović, novinar i voditelj na televiziji N1, koji je bio u ulozi jednog od edukatora na drugom predavanju jesenjeg LSPR-a, održanog u subotu, 16. novembra.

Prvi deo predavanja u vezi sa tehnikama i alatima u komunikaciji održao je profesor na FDU Srđan Karanović, nama ipak poznatiji kao glumac i televizijski voditelj. On je naglasio da pred svaki nastup treba da se zapitamo koja je naša psihološka radnja, zatim da težimo njenoj realizaciji, te da, šta god i kako god da komuniciramo, treba da budemo prisutni u trenutku. Na taj način, bićemo dovoljno skoncentrisani da ostvarimo svoj cilj, odnosno da kvalitetno obavimo svoju psihološku radnju. S obzirom na to da fokus treba vežbati, i mi smo kroz različite igrice i praktični rad prvo ustanovili šta su naši najveći izazovi, a zatim i radili na njihovom savladavanju. Improvizacija je zato izuzetno važna. A to je Perica, na primer, odlično znao da primeni.

Ono što se Perici zamera, ipak, došlo je na drugom delu subotnjeg predavanja. Za dobar javni nastup, koji smo ozbiljno „trenirali” sa Milošem Milovanovićem, ključna je preciznost. Kad nam neko postavi pitanje, na njega treba da odgovorimo jasno, bez okolišanja, prateći zlatno pravilo „manje je više”. Naravno, važno je da svoje poruke pošaljemo na najbolji mogući način imajući u vidu sve okolnosti u kojima se nalazimo, uključujući ozbiljnost situacije, temu, medij, novinara i mnoge druge. Zato, ako nas neko pita o kišnoj glisti, treba pažljivo da razmotrimo šta ćemo i kako o njoj reći. Dakle, samo o njoj, bez krave.

Iako u prvom trenutku priča o kišnoj glisti i kravi zvuči čak ne kao paradoks, već kao apsolutna besmislica, ona ima svoju poentu. Nestrpljivo se pitam, kakva li će me priča dočekati naredne subote na novim LSPR predavanjima!

Autor

Kristina Maksimović

Account Assistant (Represent Communications, Srbija)

„Kad stagniraš – nazaduješ”. Diplomirani novinar, Devica/Jarac, najmlađe čeljade Represent-a

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva