Represent Media

Podaci pola miliona korisnika Facebook-a prodaju se na Telegramu

Vesti - Jan 28, 2021

Kako prenosi zimo.hr, hakeri su uspeli da dođu do baze podataka pune brojeva telefona Facebook-ovih korisnika, a sada to pokušavaju da unovče uz pomoć bota na aplikaciji za chat Telegram. Telegram je inače, nakon najave da će WhatsApp promeniti uslove korišćenja, značajno skočio na listi preuzimanih aplikacija, ali i prema broju korisnika.

Kako prenose mediji, sigurnosni propust otkrio je stručnjak za kibernetičku sigurnost Alon Gal i upozorava da osoba koja upravlja navedenim botom tvrdi da ima informacije o 533 miliona korisnika Facebook-a.

Ovaj bot radi od 21. januara, kad je Gal i objavio ispise ekrana sa Telegrama na svom profilu na Twitter-u.

Za sada nije poznato da li je neko je li iko kontaktirao Telegramom u vezi sa nastalim problemom, tražeći da se ovaj bot skloni i banuje sa njihove platforme. Problem je što će, bez obzira na potez Telegrama, svi ovi podaci i dalje biti dostupni negde na webu ili dark webu.

Da ovo nije jedini aktuelni problem sa zloupotrebom podataka korisnika, dokaz je i potez norveške agencije za zaštitu podataka, koja je saopštila da će kazniti aplikaciju za upoznavanje “Grindr” novčanom kaznom u iznosu od 100 miliona norveških kruna (9,6 miliona euvra) zbog ilegalnog otkrivanja korisničkih podataka oglašivačima.

Inače, povodom najavljene promene politike korišćenja mesindžer aplikacije WhatsApp, za prve tri nedelje u januaru platforma za razmenu poruka Signal širom sveta je stekla 7,5 miliona novih korisnika, a Telegram je dobio 25 miliona novih korisnika, dok je WhatsApp 12. januara pao sa osmog na 23 mesto najviše preuzimanih aplikacija u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

Izvor: zimo.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva