Represent Media

Trijumf kulture dijaloga: Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Blog - Sep 01, 2020

„Naše reči nikada nesu neutralne. Iako toga nismo svesni, naše reči su ispolitizovane, zato što nose moć koja održava interese onih koji govore“ (Fiske).

Svaki političar mora imati spremna dva govora pred proglašenje izbornih rezultata: jedan pobednički i jedan u slučaju poraza.

Poruke koje su lideri vodećih partija poslali u noći nakon izbora 30. avgusta u Crnoj Gori, za mnoge su došle kao pozitivno iznenađenje. Izostala je retorika kojoj smo svedočili prethodnih godina, puna optuživanja, teških i negativnih reči. Retorika koja u fokusu često nije imala građane, već partije suprotnih uverenja i određenja.

Zato su govori koje smo čuli u nedelju veče bili pravo „osveženje“ u komunikacijskom smislu.

Da je očuvanje mira najvažnije – saopštili su nam svi lideri u svojim govorima. Bila je to ključna poruka. Suvišno je reći od kakvog je značaja ovakva poruka u zemljama i dalje turbulentnog Balkana.

Druga ključna reč koja je obilježila govore opozicionih lidera (Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić) je SLOBODA. „Narode Crne Gore, desila se sloboda“ (Krivokapić) i „Crna Goro, nek ti je srećna sloboda“ (Abazović) prve su rečenice koje su javnosti uputili nakon skoro izvesne pobede opozicionih partija. Lider liste „Mir je naša nacija“ izabrao je rečenicu sa negacijama: „Crna Gora više nije jedina koja nije smenila vlast na izborima“, ali je kasnije tokom govora i on poručio: „Srećna ti sloboda, moja domovino“.

Još jedna važna poruka opozicije je poziv na formiranje EKSPERTSKE VLADE. Svesni da je previše različitih subjekata u novoj većini, umesto toliko puta viđenih neuspelih dogovora, opozicija bira jedini mogući put.

Novi pobednici izbora pozvali su na POMIRENJE i smanjenje podela. Posebno se čini važnim poziv manjinskim nacionalnim partijama da se priključe budućoj Vladi, ili kako je to lepo rekao Krivokapić: „Ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“.

Govor Krivokapića je, uz govor lidera DPS-a Mila Đukanovića, bio najprijatnije iznenađenje izborne noći. Za razliku od mlađih kolega, čiji govori su doneli više emocija ali i (ne)kontrolisanog uzbuđenja, Krivokapićev govor donio je umerenost u porukama, izboru reči, tonalitetu. Krivokapić, iako je u političkim vodama odnedavno, pokazao je punu zrelost i kako treba da govori odgovoran političar. Uz jasnu poruku da revanšizma neće biti, ali utvrđivanja odgovornosti hoće, Krivokapić je poručio da će graditi zajedničku budućnost i pozvao na smanjenje podela. Momenat u kojem nenametljivo, gotovo tiho, koristi svoj autoritet da zaustavi skandiranje prisutnih upućeno predsedniku države odavno nije viđen u javnosti i za svaku je pohvalu.

S druge strane, Đukanović je svojim govorom zaokružio izborni dan i odgovorio na ključno pitanje koje je danima lebdelo u vazduhu iznad Crne Gore. Izostao je pobednički osmeh i retorika glorifikacije, na koje smo navikli prethodnih 30 godina. Na bini smo videli zašto Đukanović važi za jednog od najboljih komunikatora svoje generacije. Da li će početi svoj govor sa gotovo izvesnim porazom? Đukanović je izabrao da prvo „pridobije“ građane saopštavanjem dobrih vesti.

Uz oprezan uvod i saopštavanje da je DPS i dalje najjača partija, on poručuje da borba za većinu traje i treba sačekati sve rezultate. Đukanovićev govor u centralnom dijelu ima poruku zahvalnosti i čestitke ukupnoj biračkoj javnosti za mirnu atmosferu tokom dana. Slijedi ključna rečenica njegovog izlaganja: „Mnogi subjekti su ostvarili rezultat vrijedan poštovanja, nove prodore i to DPS poštuje i pozdravlja kao autentični izraz volje građana“. Iako nijednom u govoru nije upotrebio reči „poraz“ ili „pobeda“, Đukanović je na ovaj način odgovorio na pitanje – da li će DPS priznati rezultate izbora. U trećem, poslednjem delu govora, imao je jasnu poruku za javnost: DPS će nastaviti da se bori za građansku, multietničku zemlju, sa evropskim sistemom vrednosti.

Iako su poslali slične poruke, analiza samih nastupa ova četiri lidera pokazuje da smo na jednoj strani (Krivokapić i Đukanović) imali smirenost, odlučnost i jasan autoritet, lidere koji stoje iza „mi“, dok smo s druge strane imali višak uzbuđenja u nastupu, najduži govor sa čestim isticanjem „ja“ (Bečić) ili nekontrolisanje glasa (Abazović), na čemu mladi političari mogu da porade u narednom periodu.

Za sam kraj, govori koje smo čuli u izbornoj noći pokazali su svu zrelost demokratske i kulture dijaloga u Crnoj Gori, koje nam neretko fale u javnom diskursu. Štaviše, ako znamo da pravi retorički stil može uticati na smer događaja, govori koje smo čuli u nedelju veče predstavljaju trijumf kulture dijaloga, trku u kojoj su, ovog puta, svi pobedili.

Tekst je prvoditno objavljan na represent.co.me.

Autor

Mileva Seratlić

PR Manager (Represent Communications Crna Gora)

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva