Represent Media

Zašto je video bitan kada su društvene mreže u pitanju?

Blog - Mar 25, 2021

Značaj video zapisa je danas daleko veći nego što svima deluje na prvi pogled. On je postao ključan u komunikaciji i interakciji sa publikom.

Krenimo od jednog pitanja za vas. Šta ste poslednji put radili kada ste ušli na svoju Facebook ili Instagram stranicu? Možemo li da pretpostavimo da ste listali feed, pogledali par slika, lajkovali po neku objavu i možda, samo možda, zastali na video ili dva.

Sigurni smo u to da ste više vremena proveli gledajući video, nego bilo koju fotografiju ili vizual, i da je s toga video taj koji ste zapamtili. To se dešava sa razlogom!

Vaše oči privlači kretanje, dešavanje, iščekivanje. Ne samo što kratki filmovi privlače pažnju, oni je i zadržavaju. Tematika videa pogađa baš tamo gde treba, budi emocije u ljudima, koje dovode do njihovog lajkovanja, komentarisanja i šerovanja.

Da li se sećate prvobitnog cilja Instagrama? On je bio zamišljen kao aplikacija namenjena postavljanju fotografija. Međutim tvorci, inspirisani opcijama koje nudi aplikacija Snapchat, odlučili su da uvedu Instagram Story („priče“ koje traju 24 časa i koje, omogućavaju postavljanje kratkih video snimaka), a potom i opciju IGTV (malo duži video format koji korisnici mogu da postave trajno na svoj profil). A zašto to? Iz razloga što je novonastala aplikacija Tik Tok zadala nove standarde u oblasti video sadržaja na društvenim mrežama.

Naravno tu se noviteti Instagram platforme nisu završili. Reels, Instagramova opcija kreirana je po uzoru na TikTok. Novi, istoimeni, Instagram video format, korisnicima omogućava kreiranje kratkih video snimaka sa opcijom dodavanja muzike, baš kao i na TikTok-u. Korisnicima je sada otvorena opcija i da ispod istih ostavljaju komentare, kao i da saznaju koja je pesma u pozadini. Sudeći po reakcijama influensera, brendova i kompanija, Reels se koristi u sve većoj meri i postaje vrlo popularna opcija na društvenim mrežama.

Čak i da imate najbolji content i da vam feed izgleda fantastično, da se ističe, verovatno ćete završiti sa poteškoćom privlačenja nove publike. Tu vam video zapis može dosta pomoći.

Izdvojite vreme i posvetite se ovoj vrsti objave. Za kreiranje kvalitetnog videa nije neophodo da posedujete profesionalnu opremu, kameru, kao ni čitav tim ljudi oko sebe. Možete snimati sopstvenim telefonom bez problema. Najbitnije je da imate ideju i volju, e tada sve možete!

Pravljenje video koncepta može oduzeti malo više vremena, ali vam definitivno donosi veći broj pregleda. Isplati se. Zato trk po telefon, upalite kameru i stvarajte!

Autor

Anđela Borić

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva