Represent Media

125 godina Beogradske berze: Događaj koji je pomerio granice

Vesti - Dec 17, 2019

Uz veliki broj zvanica, među kojima su bili predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, ministarstava, finansijskih institucija i medija u Jugoslovenskoj kinoteci obeleženo je 125 godina od osnivanja i 30 godina od ponovnog otpočinjanja rada Beogradske berze. Represent Communications bio je zadužen za kompletnu organizaciju događaja koji je pomerio granice, jer je sjedinio umetnost, PR i event management. Događaj se sastojao od projekcije filma, igrokaza, a potom i programa uobičajenog za ovakvu vrstu evenata, kada su se predstavnici berze i učesnici Svečane akademije obratili prisutnima.

Prisutnima su se obratili Dragana Stanić, viceguverner NBS, Siniša Krneta, sadašnji direktor Beogradske berze, Branislav Ćosić, prvi direktor Beogradske berze i Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe. Prikazan je i film o ovoj instituciji od nacionalnog značaja, koja kroz gotovo tri veka svedoči o promenama našeg društva, kao i igrokazi u izvođenju Reflektor teatra.

Film o Beogradskoj berzi prikazao je različite periode u njenoj istoriji. Od tridesetih godina devetnaestog veka, kada su se javile prve ideje o osnivanju ustanove koja bi kontrolisala kretanje vrednosti novca u Srbiji, različiti događaji i turbulencije koje su obeležili dva veka za nama, kao što su njeno ukidanje nakon drugog svetskog rata, ponovno uspostavljanje krajem osamdesetih,  pa sve do savremenih događaja.

Govornici su podsetili da je istorija berze zapravo istorija i ove zemlje, satkana od mnogih zanimljivih i neobičnih priča. Neke od tih priča, ispričane igrokazima autora Milka Štimca, na jedinstven način vodili su kroz najznačajnija razdoblja srpskog društva u kojima i berza igra značajnu ulogu.

Kroz 125 godina postojanja, cilj Beogradske berze je uvek bio istovetan:  uspostavljanje savremene organizacija trgovanja, koji predstavljaju temelj ekonomije i društva, i ukazivanje na realno stanje stvari u privredi. U godinama koje dolaze, svi imamo snažnu obavezu da nasleđe koje nam je ostavljeno čuvamo i unapređujemo. Jer berza je ogledalo sveta u kom posluje, i dok postoje primeri razvijenih berzi u nerazvijenim ekonomijama, istovremeno ne postoje i primeri razvijenih ekonomija bez razvijenih berzi – izjavio je tom prilikom Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Jedna od kompanija koja je bila i prvi klijent Beogradske berze nakon obnove rada 1989.godine, bila je i kompanija Metalac.  Prvo kroz trgovanje kratkoročnim hartijama od vrednosti preduzeća, potom kupovinom obveznica stare devizne štednje u ime akcionara a zatim  i uključenjem akcija Metalca na tržište berze.

Za našu kompaniju, prisustvo na Beogradskoj berzi je od višestruke koristi. Veoma smo zadovoljni saradnjom u proteklom periodu, jer je transparentnost u radu i Metalca i Beogradske berze kroz informacije koje pruža, na visokom nivou. U budućnosti, želja nam je da privreda Srbije ekonomski jača, kako bi i berza, koja je neraskidivo povezana sa privredom zemlje, prosperirala – rekao je Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe.

Kroz svoju dugu istoriju, Beogradska berza je delovala kroz mnoge značajne trenutke u istoriji naše zemlje. Bila je svedok različitih epoha, društvenih kretanja, ratova, ali i prosperitetnih godina. Ali uvek je bila fabrika energije srpskog finansijskog tržišta, ideja i inovacija koje nudi i državi i privredi i građanima. U godinama koje dolaze čeka je veliki izazov: da bogato nasleđe unapredi, i dalje ostane pokretač srpske privrede.

 

 

 

 

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva