Represent Media

5 besplatnih alata za kreiranje odličnih sadržaja za kompanije i biznise

Blog - Apr 30, 2020

Kada je reč o brzom svetu digitalnog marketinga, sadržaj je i dalje kralj – možda više nego ikad. U to nema nikakve sumnje – živimo u vizuelnom dobu.

Dok se drugi delovi poslovanja i marketinga sve više automatiziraju, stvaranje sadržaja je i dalje manuelni posao.

Ukoliko u okviru svoje kompanije imate grafičkog dizajnera i tim content kreatora, onda možete bez poteškoća da kreirate razne marketinške materijale. Međutim, ako ste sam svoj majstor, freelancer ili pojedinac koji želi sopstvene usluge i/ili proizvode prezentovati na profesionalan način, onda je poželjno da koristite određene online alate kako biste brend predstavili na što reprezentativniji način.

Donosimo vam 5 besplatnih alata za kreiranje vizuelnog sadržaja koji će vam pomoći u tom procesu.

1. Canva

Canva je jedan od naših omiljenih alata koji olakšava kreiranje i prilagođavanje sadržaja za sve društvene mreže, a verujemo jedan i od nalpopularnijih. Ako želite da kreirate Facebook ili Instagram post, prezentaciju, poster za najavu događaja, novi logo, letak ili pozivnicu za vaš rođendan, Canva nudi stotine već pripremljenih formata i ideja za dizajn, te vam time štedi sate i sate rada.

Ono što je najvažnije, ovaj alat je toliko jednostavan za korišćenje i prilagođen korisniku, da nije potrebno iskustvo dizajniranja ili kreiranja sadržaja.

Pored besplatne, postoji i Canva Pro verzija programa po ceni od 9,95$ mjesečno. Pro verzija otključava dodatne funkcije, uključujući: milione fotografija, stotine fontova, ikona i oblika, kao i filtere za uređivanje fotografija.

2. Crello

Crello je jednostavan alat za kreiranje sadržaja koji nudi više od 10.000 besplatnih vizualnih materijala uključujući ikone, vektore, okvire, fotografije, ilustracije i animacije. Korisnicima nudi mogućnost dizajniranja grafike za društvene medije na kreativan i brz način. Sadrži 29 unapred definisanih formata i nudi više od 6.000 neplaćenih template-a za dizajn.

Za upravljanje Crello-vim intuitivnim interfejsom nisu potrebne dizajnerske veštine, softver ili znanje. Nisu potrebne ni fotografije, kao ni videozapisi za stvaranje vizuelnog sadržaja jer Crello ima već ugrađenu biblioteku.

Jako koristan dodatak ovog alata jeste da u vremenima kada jednostavno ne znate odakle započeti, Crello ima stranicu Inspiration s uzorcima dizajna za predstojeće događaje, praznike ili sezonske kolekcije, što se korisnicima pokazalo kao jako korisno.

3. Snappa

Snappa je alat namenjen stvaranju vrlo privlačnih grafika u svega nekoliko sekundi. Odatle potiče i naziv samog alata – pucketanje prstima (eng. snap).

Ovaj alat nudi veliki broj unapred dizajniranih šablona sa prilagođenim dimenzijama za sve vrste medija, banera i oglasa na društvenim mrežama. Osim toga, omogućava kreaciju i prilagođavanje fotografija i infografike za blogove.

Nažalost, besplatni plan Snapp-e je ograničen, u odnosu na slične aplikacije, te omogućava samo 5 preuzimanja mesečno, što za mnoge brendove neće biti dovoljno. Međutim, plaćena verzija je dosta povoljna, pa tako za 10$  mesečno možete otključati Pro verziju i dodatne pogodnosti.

4. Pixlr

Tražite alternativu Photoshopu? Isprobajte Pixlr. Nudi mnoge slične funkcije, a uz to je i besplatan.

Ovaj alat je zamišljen da korisnici sa par klikova mišem urede dimenzije fotografije, dodaju efekte, okvire, nalepnice ili jednostavno samo napišu tekst na fotografiju.

Možete preneti fotografije sa radne površine, iz URL-a ili pokrenuti novi projekat. Postoji i mogućnost uvoza direktno sa Facebooka, što vam dosta štedi vreme.

Dostupne su dve verzije alata: prva je Pixlr Express koji korisniku omogućava brzo dodavanje efekata i filtera na fotografije, a druga je verzija Pixlr Editor koji sadrži sve funkcionalnosti za uređivanje fotografija i dosta detaljnije uređivanje fotografija.

5. Unfold

Verovatno jedna od najpopularnijih aplikacija za društvene mreže, zbog odličnih opcija kombinovanja više fotografija i videa je Unfold.

Oživljavanje vaših kreativnih vizija pokretačka je ideja koja stoji iza aplikacije Unfold. To je idealna aplikacija za lifestyle brendove koji žele da stvore elegantne kolaže, interaktivan i moderan sadržaj koji će povećati angažman njihovih pratilaca.

Unfold vam takođe omogućava da pregledate svoju priču sa „Story mode“, pružajući vam priliku da vidite kako će se vaše priče pojaviti na Instagramu prije nego što pritisnete „post“.

Još neki alati vredni spomena su: StencilMojoBeFunkyPiktoChartInfogram.

Ne zaboravite da je vizuelni identitet veoma bitan deo marketinga!

Autor

Adisa Fazlovic

Digital Marketing Manager (Represent Communications, Bosna i Hercegovina)

Dedicated to work but flexible, can work under pressure but can't work without a sense of humor. 😊

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva