Represent Media

5 načina da usrećite svoje zaposlene: Ovo je nedelja zadovoljnih radnika

Blog - Sep 23, 2020

Međunarodna nedelja sreće na poslu ili nedelja zadovoljnih radnika, kako god vam se više dopada, naglašava ono o čemu bi stalno trebalo da brinemo i što bi trebalo da nam inače bude prioritet. Zadovoljstvo zaposlenih na kraju dana doprinosi uspehu i kulturi jedne organizacije i značajno je da se osvrnemo i objektivno sagledamo šta je to što nas usrećuje i motiviše na radnom mestu, kao i na koji način uopšte održavamo naše radnike zadovoljnim.

Pored komunikacije, Represent Communications pronalazi inspiraciju u ljudima. Naš tim je optimističan, uvek podstiče saradnju i spreman je da se prilagođava. Ova godina je svakako izazovna za sve, a mi smo se trudili da sačuvamo opuštenu i porodičnu atmosferu, po kojoj smo prepoznatljivi. Pokazali smo da možemo odlično da funkcionišemo kad radimo od kuće i da fizička udaljenost ne utiče na našu povezanost, produktivnost i krajnji rezultat. U međuvremenu smo razvili nove proizvode i forme u sektoru edukacije, dobili smo i nove kolege, a neke zaposlene smo unapredili i nastavili smo da rastemo i da učimo.

Ne postoji neka velika tajna, već trud, odgovornost, angažovanost i osluškivanje. Veliki broj organizacija misle da će sve rešiti godišnjim bonusom – naravno da novac jeste bitan, ali nije presudan. Daleko je važnije da identifikujemo šta je još važno zaposlenima i da im se zaista posvetimo. Evo pet načina na koje to možemo da učinimo:

  1. Izgradnja poverenja

Pokažite da ste zaista tu za svoje zaposlene, saslušajte ih i budite iskreni. Dajte im slobodu na projektima, kao i pravovremeni fidbek. Na taj način će obe strane dosta naučiti, a vi ćete podstaći individualnost zaposlenih. Komunicirajte redovno i delite bitne informacije.

  1. Fleksibilnost

Sve faze rada kroz koje smo prošli tokom korone pokazale su nam da je fleksibilno radno vreme nekad neizbežno, kao i rad u smenama. Zapravo se dosta nadovezuje na priču o poverenju i tome da prosto znate da će zaposleni odraditi posao u svim uslovima. Mlađim zaposlenima posebno pogoduju manje stroge forme, a work-life balance je još jedan rastući trend koji nas podseća na važnost brige o zdravlju i blagostanju zaposlenih.

  1. Atmosfera na poslu i organizaciona kultura

Razmislite koliko zapravo vodite računa o sitnicama koje ulepšavaju svakodnevicu na radnom mestu. Na koji način provodite pauze, da li organizujete koktele petkom, da li slavite zajedničke i pojedinačne uspehe, koliko zaista poznajete zaposlene i da li im dopuštate da budu ono što jesu. Energija koju vaša organizacija poseduje je nešto što će biti uočljivo svima, a znajte da interno uvek stigne do eksternog.

  1. Rast i razvoj zaposlenih

Zaposlenima je važno da imaju prostor za napredovanje i učenje. Briga o karijernom putu zaposlenih je još nešto što utiče na njihovu sreću i motivaciju, a značajno je i da  zaposlenima obezbedite nove izazove i konkretne ciljeve. U tome nam pomažu evaluacije, praćenje performansi i mentoring programi. Jasna struktura pokazuje da ste uložili vreme i da su zaposleni deo šire slike koja vodi do rasta organizacije i novih prilika.

  1. Zahvalnost

Da li se vaši zaposleni osećaju prepoznato i priznato? Nije teško reći „hvala“, a svakako mnogo znači kada podsetite zaposlene da su vam dragoceni i da ipak nije svako zamenjiv. Postoji dosta kreativnih načina da to uradite, a nekad je dovoljno da to iskažete putem mejla ili sticky poruke i tako nekome ulepšate dan.

Najsrećniji zaposleni je onaj koji radi posao koji voli. Odlično je kada u teoriji znamo šta je potrebno da se poveća zadovoljstvo zaposlenih, ali bitna je primena i zato nema odlaganja.

A, kako ćete vi obeležiti #InternationalWeekofHappinessatWork i kako ćete vratiti sreću na radno mesto?

 

Autor

Marijana Ristić

HR Coordinator (Represent Communications)

Milenijalac, introvert, veštica, mačkarka, esteta i knjigoholičarka. Ne nužno tim redosledom.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva