Represent Media

5 odličnih aplikacija za besplatne video pozive: Klik do uspešnog sastanka

Blog - Apr 24, 2020

Iako ih ne voli baš svako, od sastanaka zavisi svaki posao. U doba pandemije koronavirusa i društvene izolacije sastanke uživo zamenili su video razgovori i prezentacije. Video pozivi mogu biti vrlo uspešan način da nastavimo neophodne poslovne razgovore, dogovore ili da jednostavno vidimo svoje kolege i koleginice i jedni druge bodrimo u novim, značajno drugačijim poslovnim i svim drugim izazovima.

Donosimo vam pet predloga besplatnih aplikacija za video pozive koji osiguravaju najbolju digitalnu povezanost. Pojedinci i organizacije širom sveta ih uspešno koriste za komunikaciju, organizaciju videokonferencija i razne webinare. Ovo su njihove karakteristike, a vi isprobajte koja vašem poslu najviše odgovara.

Zoom

Ova aplikacija bazirana na cloudu u poslednje vreme bilježi ogroman rast popularnosti. Jednostavna je za korišćenje i pogodna za velike grupe ljudi. Grupa do 100 ljudi na Zoomu može besplatno da razgovara 40 minuta. Duži razgovori bez vremenskog ograničenja se plaćaju – 15 dolara mesečno košta nalog sa svim dostupnim opcijama.

Među korisnim alatima svakako su opcija simultanog deljenja ekrana, snimanja razgovora, deljenja fajlova, zakazivanje sastanaka, a mnogi korisnici oduševljeni su opcijom “tiled view” koja omogućava da se na ekranu istovremeno vidi svaki učesnik razgovora, bez obzira na to koliko ih je.

Zanimljivo je da ova aplikacija ima i tajni filter kojim se možete ulepšati ako vam to iznenada zatreba, a tu su i virtuelne pozadine koje možete koristiti ako ne želite da se vidi kako izgleda prostorija iz koje razgovarate.

Međutim, i ovoj inovativnoj aplikaciji dešava se da u toku sastanaka uživo loše funkcionišu neke opcije chata, kao i kvalitet videa ili zvuka.

Skype

Iako je predstavljen još 2003. godine, Skype i dalje predstavlja jednu od najkorištenijih opcija za video pozive. Poslovne korisnike, baš kao i privatne, oduševljava funkcionalnost i jednostavnost usluga ovog brenda s dobrom reputacijom. Audio i video na Skype-u imaju dobar kvalitet, omogućen je screen sharing (deljenje ekrana), slanje različitih dokumenata za vreme sastanka, a konferencijske pozive možete i snimiti. Kada ih snimite, pozivi će biti dostupni za preuzimanje narednih 30 dana, ukoliko je neko iz grupe propustio neki važan detalj razgovora.

Na besplatnoj verziji Skype-a u grupni poziv se može uključiti do 50 osoba, a svi učesnici u razgovoru moraju se konektovati putem svog Skype računa, pri čemu se donekle gubi na fleksibilnosti. Postoji i mogućnost za plaćeni upgrade za one koji planiraju da na ovaj način imaju nešto ozbiljnije konferencijske pozive u koje se može uključiti do 250 ljudi. U besplatnoj varijanti sastanak može trajati maksimalno dva sata, a možete i blurovati pozadinu da se ne vidi prostorija u kojoj se nalazite.

Po uzoru na konkurenciju, Skype je ponudio novu opciju obavljanja videorazgovora bez prijave u servis i instaliranja bilo čega na svoj uređaj. Nova opcija ima naziv “Meet Now” i moguće je jednostavno pokrenuti na web stranici servisa pozivanjem željenih sagovornika.

Ipak, povremeno vam se može desiti da slika zamrzava u tolikoj meri da ste primorani prekinuti razgovor i ponovo ga uspostaviti. Upravo tu karakteristiku korisnici navode kao najčešći tehnički problem.

Microsoft Teams

Microsoft Teams je jedan od servisa koji se osim u poslovanju, uspješno koristi i za edukaciju. Osim dopisivanja i razgovaranja, kao i delegiranja zadataka omogućava dijeljenje sadržaja svih Office programa, ali i ono što nam je za potrebe sastavljanje ove liste najvažnije – održavanje video konferencija.

Uz opciju blurovanja pozadine iza vas, video pozivu možete prisustvovati sa bilo kog mesta. Zanimljivo je i da ste prilikom uključivanja u konferencijski poziv automatski utišani, a ako nakon nekog vremena zaboravite da uključite svoj audio, Teams će vam poslati podsetnik.

Teams možete koristiti i za zakazivanje sastanaka, dodavanje različitih aplikacija, razmenjivanje fajlova i generalno svega što vam treba za organizaciju posla, tako da je idealan ukoliko vam je potrebno rešenje koje obuhvata mnogo više od chata.

Važna napomena: da biste instalirali Teams, neophodno je da na svom računaru imate Microsoft Office 365.

Webex

Još jedna kvalitetna opcija za videopozive u kojima može učestvovati do 100 ljudi, uz HD rezoluciju i mogućnost deljenja ekrana i privatne chatove je Webex iz Cisca. Popularnost ove aplikacije posljednjih meseci raste, posebno među poslovnim korisnicima.

Za početak je potrebno da se registrujete putem e-maila u tada dobijate URL koji koristite za upravljanje sastancima i snimcima. Besplatni paket omogućava vam neograničen broj videopoziva bez vremenskog ograničenja njihovog trajanja.

Eyeson

Platforma specijalizovana za poslovne timove i saradnju kolega sa različitih lokacija Eyeson nudi mogućnost videokonferencija i live chatova u HD kvalitetu uz učešće do 100 osoba od kojih 20 može govoriti, a 9 može biti prikazano na ekranu. Omogućava streamanje video poziva i webinara uživo na YouTube ili Facebook, kao i snimanje razgovora.

Do kraja juna 2020. platforma Eyeson je besplatna za sve.

Ako vas interesuju saveti kako da se pripremite za video poziv i na koji način da komunicirate, čitajte OVDE.

Autor

Adisa Pobrić

PR Manager (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva