Represent Media

5 stvari koje morate da uradite zbog digitalne bezbednosti u 2020.

Vesti - Dec 31, 2019

Vreme je da tokom prazničnog odmora učinite nešto za sebe i svoju brznednost na internetu.

1. Promenite sve lozinke i uđite mnogo sigurniji u 2020. godinu

Kombinujte brojeve i slova, barem jedno slovo u lozinki neka bude veliko. Neka loznika ima najmanje osam karaktera mešovitog tipa. Još bolja varijanta je da ubacite i neki “posebni znak”, poput tačke, uzvičnika ili upitnika. Sve to zajedno čini teško “provaljivu” lozinku.

2. Revidirajte svoje naloge i prijave

Gotovo svakodnevno se pretplaćujemo i prijavljujemo za različite usluge, kao i newslettere koji nam se u tom trenutku čine zanimljivi. Neretko posle nekoliko meseci zaključimo da nam to više nije potrebno ili da nas više ne interesuje, a nekada i nije ono što smo mislili da jeste. Retko se istog trenutka “ansubskrajbujemo”, pa je kraj godine idealna prilika da revidiramo mejling liste, prijave i naloge na različitim platformama i sajtovima.

3. Sredite fotografije

Otkako su se pojavili digitalni fotoaparati, a potom i kamere na mobilnim telefonima, svi fotografiramo mnogo više nego ranije, ali nažalost, izrađujemo 0 slika godišnje. Smatramo da je sve tu, na jednom mestu, u telefonu, na računaru ili nekom sličnom uređaju, zaboravimo da sortiramo i proberemo slike i da izradimo najlepše. Veliku većinu tih fotografija nikad više ni ne pogledamo. Zato iskoristite slobodne dane i lečnarenje i proberite i organizujte fotografije.

4. Obrišite sve nepotrebne aplikacije

Činjenica je da na našim pametnim telefonima imamo gomilu aplikacija. Ali je isto tako činjenica i da ih ne koristimo baš sve, niti su nam sve potrebne. Pogledajte aplikacije koje imate i razmislite kad ste ih poslednji put koristili. Sve one aplikacije koje ne koristite redovno, možete bez problema obrisati. Ako vam zatrebaju kasnije, uvek ih možete ponovo instalirati.

5. Arhivirajte najvažnije podatke

Ako vam je ikada “pukao” hard disk ili ste izgubili telefon na kome ste imali mnogo važnih podataka, znate onaj osećaj nemoći i tuge za izgubljenim vrednim uspomenama. Da biste u 2020. izbegli takve scenarije, osećaj panike i očaja, radije se pobrinite da uvek imate rezervnu kopiju tih podataka negde na sigurnom.

Što se pametnih telefona tiče, najjednostavnije je napraviti sigurnosnu kopiju i pohraniti ju u oblak. I Android (Google) i iOS (Apple) daju tu mogućnost i zaista biste ju trebali iskoristiti. Ne samo da će tako svi vaši podaci biti na sigurnom, već će vam biti puno lakše prebaciti se s jednog mobilnog telefona na drugi.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva