Represent Media

6 koraka do dobre fotografije: Dobri umetnici kopiraju, veliki umetnici kradu

Blog - Feb 17, 2021

U vremenu kada je svako fotograf, DJ ili nešto slično što nam je napredak tehnologije olakšao i omogućio, treba govoriti o kvalitetu koji se isporučuje.

Konkretno, ako govorimo o fotografiji, svi mi daleko više razmišljamo vizuelno nego što smo to radili pre desetak godina. Istražujući svet interneta u svakom njegovom kutku nailazimo na najšire palete ponuđenog sadržaja, gde svako od nas može pronaći nešto za sebe. A kada pronađemo to nešto, često želimo da se infiltriramo u taj vizuelni svet kreirajući isti ili sličan sadržaj. Pikaso jednom rekao “Dobri umetnici
kopiraju, veliki umetnici kradu”. Niti su svi umetnici, a još manje Pikaso, ali mislim da postoji nešto zanimljivo u tom citatu, što možemo koristiti svi mi, profesionalci i entuzijasti. Dobre prakse treba zapamtiti, sačuvati u svojoj fioci sa idejama i primeniti u odgovarajućoj situaciji.

Tehnologija napreduje, za ljude koji su profesionalci u branši, izazov je biti uvek u toku, u trendu. Ali ako ovo svedemo na jedan svakodnevni nivo, izazov u tom smislu nije toliko strašan. Telefoni sa odličnim kamerama nam pružaju mnoštvo mogućnosti, a “brzopoteznost” mobilnog uređaja olakšava beleženje momenata na dnevnom nivou.

Koliko tehnologija možda nije najbitniji faktor, toliko se više u prvi plan ističu osnove fotografije koje su ključne za kvalitetan vizual, stoga evo nekoliko elemenata na koje treba obratiti pažnju:

Svetlo, svetlo i svetlo. Mogućnosti koje nam pruža dobro svetlo, pa na kraju krajeva i pravilno upotrebljeno samo ono što imamo, zaista može podići lestvicu kvaliteta onoga što fotografišemo. Takođe, poznavati sličnosti i razlike prirodnog i veštačkog osvetljenja svakako mogu biti od pomoći.

Stilska uokvirenost. Ono što nas obično privlači kod nekog autora jeste njegov stil, odnosno njegova sposobnost da kreira sopstveni senzibilitet tipom fotografije koju pruža svojim gledaocima.

Fotoaparat vs Mobilni telefon – Iako nam je pružena veća sloboda što se tehničkog aspekta tiče prethodnih 10ak godina, nije loše imati svest o tome koje su nam mogućnosti ali i limiti profesionalnog/polu-profesionalnog fotoaparata i tehnologije koju nosimo u džepu.

Postprodukcija kao saveznik: mogućnosti softverske manipulacije, kao i često postavljano pitanje, gde je granica? Do kog momenta retuširanjem “pomažete” svojoj fotografiji, a kada kreće “odmaganje“?

Komunikacija je ključ. Da bismo iskomunicirali željenu poruku sa gledaocem, potrebno je da postoji prava komunikacija prilikom pravljenja fotografije. Bilo da je u pitanju portret, ili fotografisanje proizvoda, od velike je važnosti koje su to reči iz fraze “fotografija govori više od hiljadu reči” koje ćete poručiti onime što prikazujete.

Moć pričanja priče. Jedno je napraviti lepu fotografiju, i to je sasvim u redu ali sasvim druga stvar je napraviti fotografiju koja poručuje nešto, prenosi emociju i istovremeno inspiriše. Priča priču koja ostaje urezana u sećanju. Važno je izdvojiti vreme za promišljanje vizuelne priče koju želimo da prenesemo.

Predrag Todorović je jedan od predavača na Content Akademiji u organizaciji Represent Academy. Na kursu fotografije govoriće o gorepomenutim stvarima kao i o ostalim elementima koji čine kvalitetnu fotografiju, kako te stvari primeniti bez obzira na tehničke i druge okolnosti. Kroz primere i akcenat na praktičnom radu, proći će kroz proces stvaranja fotografije, izazvati kreativce u polaznicima i inspirisati za dalji razvoj vizuelnog stvaralaštva.

Autor

Predrag Todorović

Fotograf i filmmejker / osnivač produkcije Diptych

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva