Represent Media

Amazon, Apple, Facebook i Microsoft dostigli najveću cenu u istoriji

Vesti - Jun 16, 2020

Četiri tehnološka velikana – Amazon, Apple, Facebook i Microsoft zabeležili su najveću cenu deonice, tj. tržišnu vrednost kompanija u istoriji. Trenutno najvrednija kompanija na svetu je Apple koji je težak skoro 1,5 milijardu dolara i izgleda da je na dobrom putu prema drugoj milijardi. Za petama mu je Microsoft čija tržišna vrednost iznosi 1,44 milijarde, dok je tržišna vrednost Amazona dostigla 1,3 milijardu dolara. Facebook je jedini od ovih kompanija koji nije dostigao milijardu, ali sve je bliži vrednosti od 700 miliona dolara.

Kombinovana vrednost ove četiri kompanije iznosi skoro 5 milijardi dolara, a treba spomenuti i Alphabet, krovnu kompaniju koja uključuje i Google – njena vrednost iznosi 990 milijardi dolara, što je oko 5 posto manje u odnosu na najveću dosadašnju vrednost, a ako se rast nastavi, uskoro bi i vrednost te kompanije mogla da premaši milijardu dolara.

Ovo svakako nisu vrednosti koje bi očekivali pre 2 i po meseca kada je počelo zaključavanje privrede i karantina. Ali tehnološke kompanije u velikoj su prednosti jer, s radom od kuće, uveliko je porasla potreba za njihovim uslugama pa dok su u brojnim industrijama pljuštali otkazi, velike tehnološke kompanije brzo su se oporavile od korona virusa.

Predviđanja analitičara su različita i trenutno je nemoguće znati kakva nas privredna situacija čeka nakon leta i tokom sledeće godine, a ona će zavisiti i od drugog talasa koji bi mogao da donese nove zdravstvene i privredne probleme. Ono što je sigurno jeste da će se neke stvari promeniti, prvenstveno vezane za način rada pa će tako u budućnosti i kada kriza prođe, sve više ljudi raditi od kuće, od čega će takođe profitirati tehnološke kompanije.

Izvor: Zimo.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva