Represent Media

Amerikanci na Black Friday trošili 6,3 miliona dolara svakog minuta

Vesti - Nov 30, 2020

Tradicionalne rasprodaje na Crni petak (Black friday), nisu samo u Srbiji podigle mreže i građane na noge, već je to slučaj u celom svetu. I dok je internet obišla fotografija iz jednog beogradskog tržnog centra u kome žene čekaju u redu kako bi ušle u radnje, potom se pojavila slična fotografija iz Nemačke, Amerikanci nisu bili ovoliko uporni.

U uslovima pandemije i zatvaranja klasičnih prodavnica, online prodavnice privukle su značajno više kupaca nego prethodnih godina – i to najviše tamo gde je lockdown stroži. Ove godine velik deo kupovine obavljen je putem Interneta jer su brojne države pod raznim restrikcijama kretanja i zatvaranja klasičnih trgovina. Adobe Digital Insights procenjuje kako je ove godine oboren rekord u online kupovini na Crni petak.

Amerikanci su, kaže ovo istraživanje, proteklog petka na Internetu potrošili nešto više od 9 milijardi dolara, što je 21,6% više nego prošle godine. U proseku se trošilo 6,3 miliona dolara svakog minuta.

Porast online kupovine najveći je, očekivano, bio u saveznim državama u kojima je na snazi stroži lockdown, pa je u njima promet u webshopovima za Dan zahvalnosti i Crni petak bio i do 265% veći nego prošle godine. Od 9,03 milijarde dolara koje su ostavili u webshopovima, oko 40% Amerikanci su potrošili putem mobilnih uređaja.

Iako su ovi rezultati rekordni za Crni petak, i dalje je na vrhu po potrošnji lanjski Cyber ponedeljak, kada je potrošeno nešto više. Međutim, analitičari u Adobeu predviđaju da će ovogodišnji Cyber Monday (30.11.) sa lakoćom premašiti lanjski rekord za čak 15 do 35%.

Gledano po najpopularnijim proizvodima i grupama proizvoda, ove se godine značajno više nego inače trošilo na potrepštine za domaćinstvo, namirnice i proizvode za ličnu higijenu. Kad je reč o pojedinačnim proizvodima iz oblasti tehnologije, najviše su se tražile AirPods bežične slušalice, pametni satovi (lider je Apple Watch), Amazonovi pametni zvučnici iz Echo linije te Samsungovi televizori, a od igara najpopularnije su se na rasprodaji pokazale Animal Crossing i Super Mario 3D All-Stars.

Izvor: bug.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva