Represent Media

Budimo iskreni, revolucionari, zdravog i britkog uma!

Blog - Jul 11, 2019

Nakon deset godina bavljenja novinarstvom, od januara ove godine postala sam deo Represent Crna Gora tima. Moja prva godina u PR vodama povela me i na prvi Spark, jednu od najvećih marketinških i tehnoloških konferencija u Jugoistočnoj Evropi.

Na ovogodišnjem tivatskom Spark-u koji je održan krajem maja, čule su se važne i pre svega pokretačke poruke, kojim god poslom da se bavite.

Biti svoj, biti iskren, biti najbolji, biti pokretač promjena! I ne izgubiti se u svemu tome…

Sve te poruke stale su u predavanje Pitera Šenkmena. New York Times ga je prozvao rok zvezdom koja zna ama baš sve o društvenim medijima.

Pored toga što je baš u stilu rok zvezde otvorio konferenciju, nasmejao nas do suza anegdotama iz ličnog života i odličnim sarkazmom, Piter je rekao nekoliko vrlo tačnih istina.

Kada prodajete neki proizvod, kada plasirate brend, kada pričate priču – budite iskreni. Da, da, 2019. je, a najveću cenu ima iskrenost. Budite iskreni do kraja. Ako ste kompanija, a pogrešite, priznajte to svom korisniku i nećete ga izgubiti. Ako ga budete lagali, otići će. Igrajte na iskrenost i lojalnost. Tako ćete uvek biti jedan korak ispred.

Foto: Sergej Zabijako

Iskrenošću već kršite ustaljena pravila. Sem Konif Alende, preduzetnik i konsultant u oblasti strategije sa kompanijama kao što su Red Bull i PlayStation pozvao nas je sve na revoluciju! Revoluciju u profesionalnom kršenju pravila. Ali ne iz čistog buntovništva. Važno je, kaže, pobuniti se zbog stalnih grešaka koje pravi društvo, kompanija, porodica u kojoj živimo. Bilo ko. Kao primer najboljeg kršenja pravila naveo je gusare – koji su sinonim za ljude koji idu kontra od sistema. Učinite to već danas. Možda će vam upravo danas neko za neku ideju reći ne! Sem kaže – kada čujete ne, napravite se kao da ste čuli kreni! Sem je uveren da ćemo takvi pre ući u neki istorijski udžbenik.

U istoriju ćemo ući i ako uspemo da zadržimo pažnju publike u prvih 2,7 sekundi koje, barem kako smo čuli na Spark-u, ima jedan prosečan čitalac.

Ali, ljudima ne fali koncentracije ili pažnje, oni jednostavno nemaju vremena za loš sadržaj, poručio je Brajan Fanzo, čovek koji stoji iza brojnih uspešnih priča velikih svetskih kompanija. Brajanova ključna poruka je da naše ideje, poruke, bilo šta što stvaramo ne sme biti prosečno već isključivo odlično!

I dok se mi trudimo da budemo što bolji, svet oko nas se ubrzano menja. Kroz šest digitalnih era kroz koje čovečanstvo prolazi sproveo nas je Džeremaja Ovijang, jedan od najpoznatijih svetskih predavača novih tehnologija.

Suočio nas je sa činjenicom da će mnogi poslovi uskoro biti automatizovani. Zanimljivo je da smo svi u publici pomislili  – možda nečiji drugi posao, moj ne! A, da li je zaista tako?

Foto: Sergej Zabijako

I da li je zaista tako blizu ta automatizacija? Tako ne misli jedan od najuticajnijih govornika u oblasti marketinga i društvenih medija po mišljenju LinkedIn-a, Tom Gudvin. Čovek koji je na Spark-u “obrnuo igricu” i poslao poruku za razmišljanje – je li svet zaista postao tako napredan i brz, ili smo mi samo postali više haotični? Tom tvrdi da su stvari mnogo jednostavnije i da nikad lakše nije bilo doći do korisnika jer nam je svima pažnja minimalna i vrlo površna. Da li bez potrebe komplikujemo?

Na ovakvo viđenje sjajno se nadovezao i Endru Kin – čovek poznat kao najveći kritičar svega što nam je digitalna revolucija donela. Preciznije – odnela. Kin smatra da ne živimo u svetu demokratije i da nemamo dovoljno sloboda o kojima tako rado pričamo. Naveo je pet načina kroz koje možemo da popravimo postojeće stanje, uvjeren da smo, bez zajedništva, u startu osuđeni na propast.

Nisu svi govornici imali iste vidike o svemu. U jednom jesu. U moru promena, inovacija, borbi, “gusarskih revolucija” i svega sa čime se suočavamo u svakodnevnom poslu – važno je da negujemo mentalno zdravlje. Priznajte da o tome najmanje mislimo? Vodite računa o sebi, svojim prijateljima. Pitate se kako? Na Spark-u smo naravno dobili odgovor na to.

Kejt Murden pomaže zaposlenima da prevaziđu stres, bolje organizuju svoje vreme, zdravije vode poslovni život. Kaže da postoje četiri taktična načina da pobijedite stres: 4 A’s – avoid, accept, alter i adapt!

Dok prolazite ova četiri A, suočavate se sa rokovima, zadacima koji su se nagomilali – one najzahtjevnije razdvojite u segmente, udaljite se na trenutak od njih, nekad je i minut dovoljan za novu ideju. Kejt savjetuje i da u takvim trenucima ostavite telefon daleko od vas.

Tako ćete još jednom reći hvala SEBI i staviti SEBE na prvo mesto.

Velika i važna poruka sa mog prvog Spark-a!

Autor

Bojana Komnenić

Senior Account Executive (Represent Communications, Crna Gora)

EX journalist, young PR.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva