Represent Media

[CANNES LIONS 2021] VLADIMIR ĆOSIĆ, Represent System: „Očekujem konstantan rast broja prijava i nešto niži kvalitet radova“

Intervju - Jun 11, 2021

Intervju Advertiser Serbia sa Vladimirom Ćosićem, Kreativnim direktorom Represent Systema prenosimo u celosti.

I ove godine smo razgovarali sa kreativcima vodećih advertajzing agencija o učešću na predstojećem Cannes Lions Festivalu, o ovogodišnjim favoritima i o drugim bitnim pitanjima. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Ćosiću, Kreativnom direktoru Represent System-a… Razgovor vodio Nenad Danilović

Da li je vaša agencija prijavila svoje radove za ovogodišnji Cannes Lions festival?

– Moja nova agencija ove godine nije prijavila radove.

Imate li svoje favorite među kampanjama posmatrano na svetskom nivou? Ako imate, navedite te kampanje i dajte svoje obrazloženje zašto u tim kampanjama vidite posebnu vrednost.

– Moja omiljena kampanja prethodne godine za koju predviđam da će biti multipli osvajač nagrada u Kanu je Burger King „Moldy Whopper“, koju su zajednički radile agencije Ingo, David Miami i Publicis; potencijalno, ovo može biti festivalski najveća kampanja ove sezone, jer poseduje bukvalno sve sastojke koje festivalska kampanja mora da ima – kreativnost u smislu potpuno novog načina i strategije oglašavanja stare, poznate priče i benefita proizvoda, hrabrost da se uradi nešto što je do sada bila apsolutno „zabranjena“ stvar u oglašavanju kategorije hrane, pravog, velikog klijenta i temu koja će se izdvojiti iz mase radova posvećenih borbi protiv kovid pandemije.

Naravno, ovo nije jedina brilijantna kampanja na svetskom nivou. Spomenuću još samo nekoliko koje se izdvajaju: Pedigree „Brings it back“, Lego „Rebuild the world“ (divni delići contenta), inovativni proizvodi Tulipan „Consent condoms“ i Whiskas „Mia“ ili digitalne kampanje Gillette’s “The Best Men Can Be” ili Volkswagen’s “The Last Mile”.

Da li ste registrovali neke promene u organizaciji ovogodišnjeg Cannes Lions festivala? Kako ocenjujete te promene? Šta vam vaša intuicija govori, da li će biti povećano prisustvo agencija iz celog sveta sa svojim radovima na predstojećem festivalu? Da li očekujete bolju ili lošiju ponudu radova agencija, u kvalitativnom smislu?

– I ove godine, festival će se održati u izmenjenom, online formatu. Kategorije su ponovo malo osvežene, unapređene i uvedene su neke nove. Bez obzira na ove promene i generalno uzevši gotovo tektonske promene u našoj oglašivačkoj industriji, festival u Kanu ostaje i dalje najvažniji festival oglašavanja, a Lavovi najprestižnije i najželjenije nagrade. S obzirom na konstantno povećavanje broja kateogorija (samim tim i nagrada), kao i online odigravanje čime agencije prave ogromne uštede, očekujem konstantan rast broja prijava, kao i porast nadanja svih učesnika, pogotovo onih iz manjih zemalja i manje razvijenih tržišta. Takođe, očekujem nešto niži kvalitet radova iz prostog razloga što je samog oglašavanja brendova bilo manje u godini pandemije, a i sam advertising je unekoliko bio „krizni“, obazriv i bez preteranog rizika.

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva