Represent Media

Čemu nas je naučila velika afera Apple-a – “baterrygate”?

Vesti - Mar 09, 2020

Sa poslednjom nadogradnjom softvera, Apple je namerno usporio starije modele iPhone-a. Korisnici tih uređaja podneli su tužbu protiv Apple-a, a u tužbi se navodi da su na ovaj način pokušali da nateraju korisnike na kupovinu novih modela.

Sredinom 2017. godine Apple je objavio novu verziju softvera za svoje mobilne uređaje koja, na prvi pogled, nije donela neku revoluciju, već samo uobičajena poboljšanja i nadogradnje. Međutim, tada korisnici njihovih uređaja tada nisu znali da će im ta nova verzija softvera značajno usporiti uređaje. Još veći problem bio je taj što korisnike nisu upozorili na ovo, niti su im dali mogućnost izbora.

Kada je ta informacija otkrivena, Apple se našao na udaru oštrih kritika, a odmah su podignute i tužbe. Iz kompanije su tada prokomentarisali kako su telefoni usporeni da bi se smanjilo opterećenje baterije, ali kritičari tvrde da je kompanijaimala druge planove – da pokažekorisnicima da su njihovi uređaji zastarjeli i spori, da je vreme za kupovinu novog iPhone-a. Taj skandal u javnosti poznat kao “batterygate” prošle sedmice dobio je svoj rasplet. Naime, Apple je pristao na nagodbu i time neformalno “priznao” poraz i potkrepio tvrdnje da su sve ovo namerno uradili kako bi naterali korisnike da kupe nove uređaje i time pospeše sopstvenu prodaju.

Premda iz kompanije i dalje tvrde da nisu ništa loše uradili, na nagodbu su pristali kako bi se što pre zaboravilo na celokupnu aferu, kako se ne bi nagomilavali trškovi koje bi, očigledno na kraju svakako platili jer nisu imali referentne dokaze za odbranu.

Prema nagodbi, svaki američki korisnik kome je telefon usporen, trebalo bi da dobije 25 dolara, ali ta brojka može biti manja ili veća, zavisno od broja korisnika koji se prijave za povrat novca. Minimalan trošak za Apple iznosiće 300 miliona dolara, dok bi se ta cifra mogla popeti i do čak 500 milona.

Nagodba se odnosi na vlasnike telefona iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus i SE sa verzijama operativnog sustava iOS 10.2.1 ili starijim.

Iako Apple zarađuje vrtoglave cifre svakodnevno, iznos od 300 ili 500 miliona dolara nije uopšte zanemarljiv. Ostaje nada da su svi naučili nešto iz ove afere, te da ubuduće neće pribegavati ovako niskim “udarcima” na svoje verne korisnike.

Izvor: Reuters

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva