Represent Media

Crni petak je idealan za zamke: Na ove trikove treba paziti prilikom online kupovine

Vesti - Nov 29, 2019

Ponude i popusti za Black Friday najavljuju se nedeljama ranije. Kupci se sve više odazivaju jer im brojne akcije daju mogućnost da nabave odavno željene proizvode, a i to je odlična prilika da na vreme nabave novogodišnje i božićne poklone po povoljnim cenama. Crni petak je dan kada prodavci i oglašivači ostvare najveći promet, ali treba imati u vidu da se mnogi služe zamkama i trikovima zbog kojih nepažljivi kupci mogu biti na velikom gubitku.

Kupovina preko interneta je i kod nas poslednjih godina uzela maha, o čemu govore i pažljivo isplanirane promocije Crnog petka. Ono što je bitno jeste da znamo da prepoznamo da li je određena ponuda prava ili se radi o prevari. Svi imamo „proverene“ sajtove koje bismo preporučili i sa kojih često naručujemo, ali šta radimo kada se susretnemo sa neproverenim izvorom i oglašivačima čija je ponuda toliko dobra da deluje nestvarno?

Ono što kupovinu čini sigurnom svakako je siguran sistem plaćanja koji traži dodatnu autentifikaciju poput PayPal-a. Tokeni i pristupni kodovi koje dobijemo putem SMS-a spadaju u dodatne mere predostrožnosti.

Dobar i brz server je još jedan pokazatelj sigurne online prodaje. Mnoge stranice znaju da pokažu grešku prilikom plaćanja i to u trenutku kada su kupci već ostavili broj svoje kartice i dodatne podatke koji se mogu zloupotrebiti.

Društvene mreže su posebno sugestivne, a lukavi oglašivači umeju da targetiraju svoju ciljnu grupu i da joj reklamiraju željenu robu, bilo da je to odeća koja po isporuci neće izgledati kao na slici ili neki gedžet koji će biti ispravan svega par nedelja.

Trikovi prodavaca postaju ozbiljan problem, pogotovo ako imamo u vidu kakvu to poruku šalje za poslovanje i kakvu sliku o sebi stvaraju. Online prevare ne mogu biti dugog veka, a prodavci koji ne cene svoje kupce i koji koriste zamke kako bi ostvarili profit moraju biti svesni brzine prenosa informacija i lošeg glasa. Postavlja se i pitanje koji je smisao prevare i da li zaista doprinosi čak i kratkoročno kada će usled nezadovoljstva mušterija mnogi biti suočeni i sa tužbama zbog nepoštovanja zakonskih regulativa.

Na kupcima je da budu pažljivi, da se dobro informišu, upoređuju cene i da racionalno pristupaju svakoj kupovini, koliki god bio popust.

Online kupovina je sigurna sve dok vodimo računa o tome od koga poručujemo.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva