Represent Media

Disney+ zbog optužbi za rasizam emituje filmove pod posebnim uslovima

Vesti - Mar 22, 2021

Poslednjih godina sve češće popularnost filmova kompanije Dizni sa sobom povlači i kritiku. Sve se više čuju glasovi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi koji traže preispitivanje filmova iz prošlosti te da se priče u budućnosti pričaju drukčije.

Disney+ je početkom ove godine na najavnoj špici niza filmova ubacio sledeću formulaciju:

„Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili nekorektno ophođenje prema ljudima i kulturama. Ti stereotipi si bili pogrešni tada, kao što su pogrešni i danas“.

U filmove koji su tako označeni spadaju „Petar Pan“, „Dambo“, „Maza i Lunja“, „Mačke iz visokog društva“ i „Knjiga o džungli“.

U „Dambu“ vrane govore sa afro-američkim naglaskom i opslužuju stereotip crnca koji igra i peva. U „Petru Panu“ se indigeni narodi redom nazivaju „crvenokošci“. U „Mačkama iz visokog društva“ jedna mačka jede štapićima i govori sa azijskim akcentom.

Kompanija Dizni je krajem januara na svojoj platformi na internetu zaključala te filmove za profile dece koja su mlađa od 12 godina.

Izvor: DW

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva