Represent Media

EU protiv Google-a: Još jedna kazna zbog korišćenja podataka

Vesti - Dec 02, 2019

Evropska komisija je ponovo pokrenula istragu protiv Google-a. U proteklih nekoliko godina Google-u su sledile tri kazne zbog nepoštovanja osnovnih pravila poslovanja. Procenjuje se da je Google dosad platio kazne u vrednosti od preko 9 milijardi evra i to zbog zloupotrebe svog položaja na tržištu kada su u pitanju oglašavanje i korišćenje njihovog pretraživača.

Ovog puta, Google je po svemu sudeći prekršio pravila prikupljanja ličnih podataka korisnika. Istraga je u toku, a u fokusu je način na koji kompanija prikuplja podatke korisnika EU i za šta ih tačno koristi. Još uvek se čeka odluka komisije kada je u pitanju kazna, a iz Google-a su se oglasili i rekli samo da podatke koriste u cilju poboljšanja usluge. Korisnici pritom upravljaju svojim podacima i mogu da ih menjaju i prilagođavaju.

Sve više dolazi do sličnih istraga i to ne samo u Evropi. U SAD-u najavljuju pokretanje istrage protiv tehnoloških industrija, a posebno su usmerene ka kompanijama Google, Apple Inc, Amazon.com Inc. i Facebook Inc.

Ostaje da vidimo kakva će biti odluka komisije i kako će konkurencija ubuduće uticati na spomenute kompanije i njihove načine poslovanja.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva