Represent Media

Facebook i YouTube uvode nova, stroga pravila zbog vakcina

Vesti - Oct 15, 2020

Lažne vesti nikada se nisu brže širile, naročito sada, u vreme pandemije, pa su društvene mreže prinuđene da se uhvate u koštac sa neistinitim informacijama. YouTube je objavio da proširuje politiku dezinformacija kako bi uklonio lažne tvrdnje o potencijalnoj vakcinaciji protiv Kovida 19.

Tvrdnje koje su u suprotnosti sa lokalnim zdravstvenim autoritetima, poput NHS u Velikoj Britaniji ili Svetske zdravstvene organizacije, biće uklonjene. To uključuje tvrdnje da će vakcina ubiti ljude ili prouzrokovati neplodnost, kao i to da će mikročipovi biti ugrađeni u ljude koji prime vakcinu.

Prema anketama, polovina gledalaca „Fox News“ veruje da Bil Gejts želi da koristi vakcinu protiv korona virusa za ugrađivanje mikročipova Amerikancima zarad globalnog nadzora.

U Londonu su se demonstranti protiv „lokdauna“ i vakcinacije okupili na Trafalgar skveru, tvrdeći da je koronavirus podvala i kako bi mere vlade trebalo da se prekinu.

YouTube već uklanja određene pogrešne informacije o korona virusu. To uključuje tvrdnje da virus ne postoji, sadržaj koji obeshrabruje ljude da traže medicinsku pomoć ili sadržaj koji osporava lokalne zdravstvene savete. Sadržaj koji se „približi“ kršenju smernica kompanije očigledno je manji od jednog procenta sadržaja koji se gleda u Sjedinjenim Državama.

Ipak, kompanija smanjuje preporuke ovog graničnog sadržaja od januara 2019. godine, navodi „Independent“.

YouTube nije jedini tehnološki gigant koji se bori da obuzda dezinformacije o koronavirusu. Društvene mreže uklonile su samo dva odsto prijavljenih postova koji šire dezinformacije o vakcinama, pokazuju studije. Facebook je rekao da će zabraniti oglase na svojoj platformi koji obeshrabruju vakcinacije, sa izuzetkom oglasa o vladinim politikama vakcina. Twitter je takođe dodao nove oznake i poruke upozorenja kako bi „pružili dodatni kontekst i informacije“ tvitovima sa „spornim ili obmanjujućim informacijama“ o korona virusu. Međutim, dezinformacije na Facebooku i dalje su gore nego što su bile tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. i porasle su 2020. godine.

Facebook će početi da zabranjuje oglase koji ljude odvraćaju od vakcinacije, saopštila je ta društvena mreža, te takođe najavila novu informativnu kampanju o vakcini protiv gripa.

Kompanija je, međutim, pojasnila da će oglasi za zakon ili protiv vladinih politika o vakcinama, uključujući i vakcinu protiv kovida-19, i dalje biti dozvoljeno.

Prema pravilima te kompanije, oglasi s netačnim informacijama o vakcini su zabranjeni, ali oglasi u kojima se izražava protivljenje vakcinama su bili dozvoljeni ukoliko ne sadrže lažne tvrdnje.

Ovo leto je zvaničnik Facebooka za javnu politiku Jason Hirsch kazao da kompanija veruje da korisnici smeju izražavati svoje lično mišljenje te da bi agresivnija cenzura mogla ljude koji su prema vakcini „podozrivi“ na kraju gurnuti u tabor onih koji se izrazito protive vakcinaciji.

Facebook s novom politikom kuće počinje iduće nedelje. Ta je kompanija pod velikim pritiskom političara i zdravstvenih vlasti da, u trenutku kada se razvija više vakcina protiv kovida-19, zabrani svaki sadržaj u kojem se izražava protivljenje vakcinaciji.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva