Represent Media

Francuski regulator odbio prigovore na Apple-ovu blokadu oglasa

Vesti - Mar 25, 2021

Francuski regulator za zaštitu tržišne konkurencije odbio je u sredu zahtev internet oglašivača da se suspenduje Apple-ova nova funkcija koja korisnicima omogućava blokadu oglasa u aplikacijama

Regulator je doneo odluku nakon preliminarne istrage koju je pokrenuo nakon žalbe udruženja oglašivača IAB France, UDECAM, MMAF i SRI.

Oni su tvrdili da Apple stvaranjem uslova za blokadu zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu jer programeri moraju da pristanu na Apple-ove uslove da bi njihove aplikacije bile uvrštene u App Store i time postale dostupne vlasnicima iPhonea.

Američki tehnološki div našao se i na meti kritika Facebook-a i startupova, čiji se poslovni modeli oslanjaju na mogućnost praćenja oglašavanja, ističe Reuters.

Francuski regulator za zaštitu tržišne konkurencije CNIL odbacio je njihove prigovore, procenivši da bi Apple-ova funkcija mogla biti od koristi građanima u sve složenijem okruženju internet oglašavanja.

Funkcija je predstavljena jasno i nepristrasno, naglasila je čelnica regulatora Isabelle de Silva, napomenuvši i da su pri donošenju odluke blisko sarađivali s regulatorom za zaštitu privatnosti.

Odluka francuskog regulatora prva je te vrste u Evropi, napominje Reuters, i mogla bi imati odjeka u celom svetu.

Facebook-ovi direktori su početkom godine investitorima rekli da bi mogućnost blokiranja oglasa koju Apple nudi korisnicima mogla početi da šteti prihodima kompanije u prvom tromesečju.

Izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg tvrdio je da Apple raspolaže “svim mogućim podsticajima da koristi dominantnu platformsku poziciju da ometa rad naših i aplikacija drugih kompanija”.

Francuzi su prošle godine dve trećine vremena na mreži provodili upravo surfajući na pametnim telefonima, navodi Reuters podatke francuske istraživačke kompanije Mediametrie.

Izvor: Hina

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva