Represent Media

Google Francuskoj duguje 67 miliona dolara, pregovori i sa Hrvatskom

Vesti - Feb 24, 2021

Kompanija Google se saglasila da grupi francuskih medija tokom naredne tri godine plati 76 miliona dolara nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u koje je imala uvid agencija Rojters.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Gugl spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa svakim od njih pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Gugl pristao da plati deset miliona dolara toj istoj grupi medija u zamenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor.

Prema tom sporazumu, navodi Rojters, najviše novca, 1,3 miliona dolara dobiće pariski ”Mond”, a najmanje 13.741 dolara lokalni izdavač ”La voa de la Ot Marn” (La Voix de la Haute Marne).

Gugl je odbio da komentariše finansijske aspekte tog sporazuma, koji je postignut nakon što je Francuska izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije, o takozvanim „susedskim pravima“.

Mera primorava Gugl i druge velike internet platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informativne usluge onlajn, piše Rojters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu deo dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da nije u skladu sa zakonom.

Gugl pregovara s Hrvatskom o autorskim pravima za vesti

U Hrvatskom saboru je u proceduri novi Zakon o autorskom i srodnim pravima iz istog ovog razloga, koji se bavi sličnom problematikom koja je nedavno bila aktuelna u Francuskoj i Australiji..

Ovaj zakon uređuje pitanja autorskih prava u ovom slučaju na način da se o njima pregovara kolektivno.

Hrvatski nacrt Zakona o autorskom i srodnim pravima, navodi on, u suprotnosti je s EU Direktivom jer predviđa kolektivno pregovaranje i ne dopušta pojedinačnim izdavačima da odlučuju o svom sadržaju.

Tačni iznosi naknada za Hrvatsku nisu poznati, kao ni koliko bi mogli da traju pregovori kako s hrvatskim vlastima o zakonodavnim rešenjima, tako i sa izdavačima.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva