Represent Media

Google plaća 2,6 miliona dolara zbog diskriminacije

Vesti - Feb 10, 2021

Google je prinuđen da isplati 2,6 miliona dolara ženama zaposlenim u toj kompaniji, ali i svim kandidatima za posao inženjera iz Azije, kako bi podmirio optužbe za diskriminaciju u platama i pri zapošljavanju, objavilo je američko ministarstvo rada.

Astronomska suma obuhvata 1,4 miliona dolara zaostalih plata i kamata za 2.565 zaposlenih inženjera zbog diskriminacije u platama, zatim 1,2 miliona za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji nisu angažovani na radnim mestima inženjera.

Razlike u platama koje su se odnosile na žene na radnim mestima softverskih inženjera otkrivene su tokom rutinske ocene usklađenosti, navodi se u saopštenju.

Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj po različitim stopama zapošljavanja na radnim mestima softerskih inženjera na Google-ovim lokacijama u San Francisku i Sanivejlu u Kaliforniji, kao i u Kirklandu.

Inernet div takođe će iz svoje rezerve uzeti najmanje 1,25 miliona dolara kako bi izjednačio plate za inženjere u nekoliko američkih kancelarija u idućih pet godina.

Verujemo da bi svi trebalo da budu plaćeni na osnovu posla koji rade, a ne na osnovu onoga ko su – navodi Google u saopštenju i obećavaju da će ubuduće ulagati velika sredstva kako bi procesi zapošljavanja bili nepristrani.

Izvor: Hina

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva