Represent Media

Headspace

Blog - May 26, 2021

Danas je na internetu moguće pronaći recenzije gotovo svega, od šerpi do fotografija sa Marsa, ali je relativno teško pronaći one smislene recenzije koje se neće baviti tehničkim aspektima stvari koje ocenjuju, pretendujući na objektivnost. Zbog toga sam odlučio da pišem potpuno subjektivne recenzije, ili bolje rečeno prikaze, utiske i preporuke mobilnih aplikacija, web sajtova i drugih stvari koje je moguće pronaći na internetu, bez ikakve želje da budem objektivan ili vrsni ekspert u poznavanju tehničkog aspekta stvari. Ni manje ni više, moja ideja je da vam približim stvari koje su meni zanimljive ili korisne.

Headspace

Kada sam pre sada već mnogo godina razmišljao kako bih na što jednostavniji način započeo praksu meditacije, palo mi je na pamet da i za to, kao i za sve ostalo, mora da postoji mobilna aplikacija. Posle kraćeg istraživanja, odabrao sam Headspace, najviše puta skinutu i najbolje ocenjena aplikacija za vođenu meditaciju. Istražujući o njenoj relevantnosti, saznao sam da je osnivač kompanije Headspace Andy Puddicombe, naučnik – sportista koji je u svojim dvadesetim godinama odlučio da postane budistički monah, gde je tokom naredne decenije proučavao meditaciju u različitim budističkim centrima. Sama aplikacija nudi bazični besplatni kurs meditacije koji se sastoji od deset sesija od po deset minuta, a koji je izvrstan način da se uverite u benefite meditacije i proverite da li je meditacija uopšte za vas. Činjenica da je sadržaj aplikacije lišen religioznog ili duhovnog diskursa, i pored činjenica da meditacija potiče iz istočnjačkih religija, budizma i hinduizma, samo me je učvrstila u svom izboru.

Meditacija kao put do usmerene pažnje

Iako mi je sama meditacija kao vid jednostavne prakse bila reaktivno poznata odavno, tek posle preporuke bliske osobe sam pre tačno devet godina počeo ozbilnije da je pročuvam, a čini se da je i nauka počela daleko više da obraća pažnju na meditaciju i njene benefite u poslednjoj deceniji, srazmerno porastu broja različitih poremećaja ili bolesti uzrokovanih stresom.

Benefiti meditacije su brojni i naučno dokazani kroz, sada već hiljade naučnih studija koje svedoče o gotovo čudesnom pozitivnom uticaju meditacije na kontrolu stresa, anksioznosti, depresije, sna i samopouzdanja kao i na celokupno mentalno, fizičko i emotivno zdravlje i imunitet.

Znanje o svim ovim benefitima, potreba za regulisanjem stresa koji je kod mene u tom momentu bio daleko iznad granice sa kojom sam mogao da se nosim, kao i prirodna radoznalost u vezi sa svim tehnikama koje mogu unaprediti kvalitet života su učinili da pre devet godina skinem aplikaciju Headspace i prvi put u životu meditiram, vođen učiteljem, u mom slučaju vođen glasom Andy Puddicomba sa aplikacije Headspace.

Moja početna skepsa da se tako drevna veština može prktikovati kroz modern mobilnu aplikaciju, vrlo brzo je nestala. Štaviše, trenutno ne mogu da zamislim jednostavniji, pristupačniji način za praktikovanje vođene meditacije.

Tehnički aspekt aplikacije

U najkraćem, Headspace je tehnički izvrsna aplikacija koja se svakodnevno unapređuje. Dostupna je za Android i IOS mobilne uređaje, kao i u obliku veb aplikacije. Okosnica cele aplikacije su naravno meditacije. Kada se završi besplatni osnovni kurs, ukoliko odlučite da se pretplatite na aplikaciju, na raspolaganju vam je čitava biblioteka serija ili jednokratnih meditacija na različite teme (zdravlje, veze, posao, stres, anksioznost, fokus, san…), dužine od 5 do 40 minuta. Uz svoju osnovnu funkciju, aplikacija ima i gomilu drugog sadržaja – animacija, članaka i videa dizajniranih u jedinstvenom, vizuelno vrlo zanimljivom stilu. Interfejs je jednostavan i intuitivan i na računaru i na telefonu i moguće je pratiti vreme svake meditacije, birati serije, pratiti sopstveni progres. Od nedavno, aplikciju je moguće više prilagoditi sebi kroz dnevni program ali i biranje jednog od troje učitelja čiji će vas glas voditi kroz meditaciju.

Zaključak

Mišljenja sam da je meditacija do te mere delotvorna, da bi svet bio daleko bolje, lepše i srećnije mesto kada bi prakse meditacije bile uvedene kao obavezne u obrazovanje već u osnovnoj školi, ako ne i ranije. Sa tog stanovišta, naprosto ne mogu dovoljno da preporučim ovu aplikaciju, koliko god vam je u ovom momentu ideja meditacije daleko, pogotovo uz telefon ili računar. Pored toga što je samo iskustvo savršeno adaptirano za ovaj medij, teško je zamisliti bilo koji podjednako delotvoran način, sa jedne strane toliko masovan, sa druge do te mere intiman. Iako sam veoma retko plaćam mobilne aplikacije, cena od 13 dolara mesečno ili 96 dolara godišnje za ovu aplikaciju me na sreću nije odbila, jer smatram da je za taj novac teško pronaći nešto korisnije za sebe. Plus, ova cena je dodatna motivacija za svakodnevno disciplinovano vraćanje meditaciji koje je osnova njenog stvarnog delovanja.

Autor

Vladimir Cosić

Creative Director

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva