Represent Media

Informisanost u doba korone: #onokad ti je muka od vesti, a ne možeš bez njih

Blog - Apr 02, 2020

Nije lako pratiti vesti ovih dana. Gde god se okrenemo u kućnoj izolaciji, sa svake strane nas bombarduju samo o Korona virusu. Korona je praktično “pojela” informacije o svim drugim segmentima života, ali i okrenula naopačke svakodnevnicu svakog opreznog pojedinca. Istovremeno, to su životno važne informacije koje ne možemo ignorisati, iako bismo možda radije prebacili na kanale na kojima kuhaju ili renoviraju domove.

E sad, kako u moru zastrašujućih informacija o stalnom povećanju broja obolelih i umrlih od Korona virusa, o krizi, nestašici u prodavnicama, panici i belom luku po ceni od 6 eura i u uslovima kućne izolacije i socijalnog distanciranja ostati pri zdravom razumu?

Vesti koje nas plaše

Psiholozi savetuju da se u kriznoj situaciji u kakvoj smo se našli, sprovodimo mere opreza, pratimo dnevnu rutinu i da se ne zatrpavamo vestima. Kažu da konstantno praćenje dešavanja itekako doprinosi povećanju nervoze, straha, pesimizma, a crne misli lako se množe.

Neki za to optužuju novinare i medije jer “ni o čemu drugom ne govore” ne shvatajući da je to danas obaveza svakog informativnog medija i da bi bilo krajnje neodgovorno u ovakvom periodu izbegavati aktuelne i baviti se nekim sporednim temama.

U svojoj 12-godišnjoj novinarskoj praksi svedočila sam brojnim krizama, protestima, poplavama i uvek bi se našlo “dežurnih kritičara” koji vam se javljaju da vas pitaju “zašto ne pišete o nečemu drugom”. U vreme vanrednih situacija, a Korona je sigurno jedna od njih, to je osnovni zadatak informativnih medija u koju se ulažu enormni napori celih kolektiva.

Ipak to ne znači da vi trebate po ceo dan samo da sedite i pratite vesti.

Ponekad upravo ta dostupnost svih sadržaja povećava psihološko opterećenje, stoga naučite da dozirate pa update informacija uradite samo 2 do 3 puta dnevno i ne dozvolite da vam se dan svede na besomučne pokušaje da sve “pohvatate”.

Sopstveni filteri za informacije

Iako je, kako nam vreme prolazi u izolovanosti, sve teže ostati u dodiru s realnošću, naši sopstveni filteri za primanje informacija moraju ostati uključeni i dobro ispolirani jer nije sve što čujemo i pročitamo tačno.

Svaka kriza sa sobom donese senzacionalističke naslove i lažne vesti koje u našoj izolovanosti lako primamo i prepričavamo pa nam razne teorije zavere s vremenom postanu sasvim moguće, na primer, kako se u našoj lokalnoj bolnici krije da ima zaraženih Koronom ili kako beli luk “provereno” tera virus, baš kao i boravak u nekim “lekovitim” tunelima.

Zato je važno da pratite ko je izvor informacije i kao uostalom i inače u životu, verujete samo onim proverenim. Ako se jednom ispostavilo da je neki izvor/medij objavio laž ili šokantan naslov koji ne odgovara iznesenom u tekstu, zašto biste mu verovali? Ako se priča svodi na “rekla-kazala” situacije koje je nemoguće proveriti, zašto biste joj davali na značaju? Birajte šta ćete pratiti, bilo da je reč o medijima ili društvenim mrežama, jednako kao što birate prijatelje. Istina, za sve ovo potrebna nam je hladna glava koju, u novoj poziciji u kojoj smo se iznenada i nepripremljeni našli, ne uspevamo baš svi da zadržimo, stoga ljudi iz najboljih namera nerijetko dele dezinformacije, neutemeljene komentare i teorije zavere. Ali, uvek će biti onih koji u sve veruju, baš kao i onih koji u sve sumnjaju.

Najjednostavniji put do važnih informacija

Samo informisani pojedinci mogu napraviti prave poteze da zaštite sebe i društvo, zato je, uz medije, najjednostavnije pratiti krizne štabove u svojoj zemlji. Oni su ovih dana posebno aktivni i svakodnevno donose i na svojim web stranicama ili Facebook profilima objavljuju nove mere za sprečavanje širenja epidemije, a to su najvažniji detalji kojih se trebamo pridržavati.

Uz misao kako će sve ovo brzo proći, te podsećanje na ideje šta raditi za vreme izolacije da vam dan bude ispunjen kreativnošću i produktivnošću, želim da iz krize izazvane Korona virusom izađemo sa jačom svešću o prirodi i svetu oko nas te da, kada socijalno distanciranje i samoizolacija budu prošlo vreme, mnogo jače grlimo svoje najmilije, pronalazimo više vremena da se družimo i da to što češće bude na otvorenom, nesputano i punih pluća.

Autor

Adisa Pobrić

PR Manager (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva