Represent Media

Instagram ukida prikaz broja lajkova – dobra ili loša stvar?

Vesti - Oct 01, 2019

Instagram je u sedam zemalja (Australija, Brazil, Kanada, Irska, Italija, Japan i Novi Zeland) krenuo sa testiranjem ukidanja prikaza broja lajkova na profilima korisnika. Korisnici navedene metrike mogu videti na sopstvenim objavama, ali ne mogu ih videti na tuđim profilima.

Za Marketing mrežu ovaj tekst su napisale Anamarija Virant i Lucija Potočnik, Degordian Hrvatska – a mi ga prenosimo u celosti.

Ideja koja stoji iza ove odluke, kako kažu iz Instagrama, jeste da korisnikov fokus “vrate“ na sam sadržaj i jače povezivanje sa ostalim korisnicima. Naime, sve je više zaključaka koji govore kako dobijanje i iščekivanje notifikacija s ovakvih platformi kod korisnika stvaraju zavisnost i negativno utiču na njihovo samopouzdanje i raspoloženje. Stoga ovaj korak možemo gledati kao još jedan od pokušaja Instagrama da se pobrine za mentalno zdravlje svojih korisnika.

No, šta je s onima koji Instagram koriste kao jedan od alata promocije vlastitog ili biznisa klijenata?

Broj followera i interakcije može puno govoriti o pojedinom profilu, no nikad ne prikazuje priču u celosti. Milion followera ne znači da brand ili influencer zaista održava komunikaciju sa njih milion ili da svi ti followeri lajkuju njihov sadržaj. Kao što znamo, brojni su i profili koji svoje followere kupuju, no njihov sadržaj ne nosi skoro nikakav kvalitet.

Ipak, postoje oni koji u svoje profile i sadržaje ulažu trud, rad i budžete, kako bi stvorili sadržaj koji će okupiti dovoljan broj followera i interakcije te im omogućiti poslovne saradnje i način zarade.

Upravo se te Instagram saradnje danas najčešće temelje na tim metrikama, odnosno:
1. broju followera
2. broju interakcija (lajkova, komentari, šerovi, video views, IG Stories views)
3. dosegu objava

Kada pričamo o influenserima i njihovim reakcijama, one su poprilično različite i većinom pozitivno gledaju na najavljenu promenu. Manji influenseri, naročito oni koji proizvode kvalitetan sadržaj, ovu su promenu dočekali oberučke. U njoj vide priliku da se sav naglasak stavi na kvalitet sadržaja, a ne na broj lajkova koji najčešće i ne znači previše za klijenta.

S druge strane, influenseri koji svoje lajkove mere u desetinama hiljada, moraće se priviknuti na ovu meru i naglasak staviti samo na kvalitet contenta. Ipak, brandovi neće ostati zakinuti za rezultate, jer influenseri imaju pristup svim statistikama koje će dostaviti klijentu.

Za brandove najefikasnije merenje rezultata saradnje s influenserima ionako nema veze s brojem lajkova, a oni koji influencer marketingu pristupaju ozbiljno, rezultate će i dalje meriti pomoću sledećih metoda:

● upotreba tracking linka
● promo kodova za influensere,
● stvaranje hashtag kampanja
● tracking pixela na webu na koji želimo dovesti korisnike

Ako dođe do stvarnog ukidanja broja lajkova na profilima, social media agencijama, influenserima i samim klijentima ne preostaje ništa drugo nego okrenuti se drugim, stvarnijim metrikama, kao što su komentari kao interakcija, vreme provedeno na platformi, video engagement, online ili in-store prodaja na temelju influenserskih objava, Instagram Stories metrike i slično.

Instagram Stories je format koji nikako ne smemo zanemariti jer konstantno dobija na sve većoj važnosti (trenutno broji više od 500 miliona dnevno aktivnih korisnika). Instagram veruje da je budućnost sadržaja u kraćim video formatima, sirovom i ličnijem sadržaju koji se plasira kroz Stories. Tu praksu u sve većoj meri prate i brandovi i influenseri, koji upravo na ovoj platformi pokušavaju prikazati svoju autentičnost i izraziti svoje “pravo lice“.

Sagledajući gore navedeno te činjenicu da mnogi Instagram profili plasiraju relativno sličan vizualni sadržaj, možemo reći da dolazi do svojevrsnog zasićenja i ovaj bi Instagramov potez mogao biti pozitivan pomak prema većoj brizi oko kvaliteta, odnosno fokusiranju na produkciju kvalitetnog i raznovrsnijeg sadržaja.

S druge strane, brandovi i influenseri moraće više uložiti u dublju i iskreniju interakciju sa korisnicima. Like više neće značiti apsolutno ništa, no komentari bi trebali dobiti na većoj važnosti. Možda ćemo na ovaj način napokon doći do toga da se upravo ovi akteri potrude sagraditi veće, jače i značajnije zajednice oko svojih proizvoda i usluga te dodatno međusobno povezati korisnike.

Kao i kod svake manje ili veće promene u industriji, i u ovom slučaju će biti potreban problem-solving pristup situaciji, što nije nimalo neuobičajno. Digitalni svet se menja skoro svakodnevno, a na svima nama je da mu se prilagođavamo i doskočimo novim izazovima. Instagram, challenge accepted!

Za Marketing mrežu tekst napisale:
Anamarija Virant i Lucija Potočnik, Degordian Hrvatska

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva