Represent Media

Javni nastup gvozdena vrata otvara

Blog - Jul 07, 2021

Nezavisno od toga da li pričamo na timskom sastanku ili prezentujemo pred desetinama ili stotinama ljudi (online ili offline), svi mi svakodnevno komuniciramo sa različitim javnostima. Većina nas na sam pomen javnog nastupa vezuje osećaj straha jer ga ne doživljavamo kao nešto nama svojstveno. Zaboravljamo da se dobar govornik ne rađa, već postaje.

Usavršavanjem veštine javnog nastupa, pojedincu se otvaraju mnoga vrata ne samo u karijeri, već u celokupnom društvenom životu. Retki su pojedinci koji u okviru svojih zanimanja svakodnevno govore pred velikim auditorijumom prilikom primanja nagrada, participiranja na konferencijama ili držanja predavanja. Razvijene veštine javnog nastupa su jednako važne i u drugim segmentima života. Možda će vas uskoro zamoliti da održite zdravicu na venčanju bliskog prijatelja ili će vas lokalna volonterska organizacija zamoliti da otvorite njihov dobrotvorni događaj.

Oformljena dobra veština javnog nastupa umetnost je za sebe koja svoje civilizacijske korene vuče od Antičkog perioda. Ipak, nećemo ovde elaborirati dalekosežni istorijat ljudske potrebe da komunicira sa različitim javnostima. U pitanju je umeće koje nema rok trajanja i čija relevantnost ne zavisi ni od kakvih društvenih revolucija. Digitalna era, a posebno za vreme pandemije COVID-19 virusa, katalizovala je događaje u online formi. Pravila su u nečemu slična, a u nečemu se ona razlikuju. Jedno je sigurno – javni nastup ostaje umeće koje otvara mnoga vrata, a njegova nerazvijenost može mnoga i da zatvori.

javni nastup

Trema i strah nisu i ne mogu biti izgovor da na našem javnom nastupu ne radimo. Istina je da nemamo svi X faktor, ali nije istina da ne možemo svi da budemo dovoljno umešni sa javnim nastupom. Brojni su blogovi, treninzi, radionice, kursevi koji obećavaju da baš na njima možete postati neustrašivi javni govornik i „zavisnik od govorničke bine“. Moramo da vas razočaramo – jasno je da se čovek uči dok je živ i da uvek postoji prostor za promenu, ali preokret u temperamentu ličnosti nije čest slučaj. Zato je važno da razumete da rad i učenje ove veštine podrazumevaju učenje kontrole emocija i promenu mindset-a u tako stresnim situacijama po ličnost kao što je izlaganje sebe javnosti. U takvom procesu, spoznajete sebe, svoje granice i potencijale.
Najjednostavnije pravilo uspeha javnog govorništva je pravilo 3P (priprema – praksa – personalizacija):

Priprema

Krenite od davanja odgovora na pitanja: Kome ćete se obraćati? Koliko dugo ćete pričati, predavati ili prezentovati? Šta je potrebno pripremiti od materijala? Koji izvori su potrebni da biste preneli poruku u skladu sa temom? Koje su vaše ključne poruke? Kako i kada ćete ih komunicirati u toku nastupa?

Praksa

Vežbajte naglas i ispred ogledala sve dok se u potpunosti ne naviknete na svoj glas. Samo na ovaj način će vaš javni nastup biti prirodan.

Personalizacija

Budite ono što jeste. Ako ste introvertna osoba ne pokušavajte da glumite energiju koja vam nije svojstvena. Sve ono što ste vi – vaša je najveća prednost u javnom nastupu.

Tim Represent Academy, kao deo Represent Sistema, akumulirana znanja u oblasti integrisanih komunikacija oblikuje u posebne tailor-made treninge i programe. Naši brojni partneri, organizacije i kompanije, kao i pojedinci, neretko nam poklanjaju poverenje u personalizovanoj pripremi njihovih javnih i medijskih nastupa. Ukoliko ste i vi zainteresovani da razvijate ove veštine, pišite nam na:

prijava@represent.co.rs

Autor

Mila Pažun

Represent Academy Intern

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva