Represent Media

Jelena Džodan, Represent Communications za “Blic”: TikTok, pokaži se na svoj način

Intervju - Aug 10, 2020

Najtiražnije dnevne novine u Srbiji, “Blic”, obradile su u svom nedeljnom izdanju fenomen TikTok-a, mreže koja osvaja svet. Jelena Odabašić Džodan održava društvene mreže Represent Communications-a i bila je sagovornica na ovu temu, a mi tekst prenosimo u celosti:

Aplikacija koja u ovom trenutku beleži više od milijardu aktivnih korisnika, mlađa populacija je obožava, interesovanje za njom svakodnevno se uvećava – TikTok, lansirana je prvi put u septembru 2016. godine, i to na kinesko tržište.

Od samog početka bila je u vlasništvu pekinške kompanije „Byte Dance“, tada se zvao „Douyin“ i fokus je bio na Kini, ali je već od 2017. godine aplikacija postavljena na iOS i Android platformu pod nazivom TikTok, odakle je mogla besplatno da se preuzima. Tako je počela ova planetarna priča.

IZAZOVI KAO MODEL
Jelena Odabašić Džodan iz agencije „Represent Communications“, koja je radila brojna istraživanja u vezi sa ovakvom vrstom društvene mreže, za „Blic magazin“ objasnila je da je osnovna karakteristika TikToka zapravo forma kratkih video-zapisa praćenih muzikom. Takođe „Represent Communicatons“ ima master klas „TikTok like a PRO“ gde se ova mreža upoznaje od nule, uči se kako se stvara publika i na koji način bi brendovi trebalo da komuniciraju na ovoj platformi.

– Muzika je srce TikToka i najvažnije je odabrati odgovarajuću melodiju za video. Postoje čak i liste viralnih pesama, za koje korisnici tvrde da „rade posao”. Izazovi su osnovni način komuniciranja korisnika ove platforme, pa i samih brendova – kaže Jelena Odabašić Džodan za „Blic magazin“.

Tako je, na primer, kompanija „Samsung“ pokrenula izazov pod nazivom #danceawsome, modni brend Guess izazov #InMyDenim… Zapravo je ideja da brendovi i korisnici odgovore na izazov tako što će snimiti video na zadatu temu, najčešće uz istu melodiju i staviti hešteg (#) putem koga će ih pronaći ljubitelji određenog brenda ili sam brend.

– Izazovi su odličan model da se raširi svest o prisustvu nekog brenda na ovoj platformi, ali i da izazove interesovanje korisnika te mreže – dodaje Jelena.

POMOĆ HEŠTEGA
Kako objašnjava naša sagovornica, upotrebu TikToka umnogome olakšava korišćenje upravo heštegova, kao što je to slučaj i sa društvenom mrežom Instagram. Takođe, za brendove je to korisno jer mogu da naprave svoj prepoznatljivi hešteg kao što to rade mnogi sada.
Video-snimci na ovoj aplikaciji kod korisnika izlaze nasumičnim odabirom, što je najčešće slučaj, osim ukoliko se u pretrazi ne unesu tačni heštegovi ili neka konkretna kategorizacija po kojoj korisnik želi da iskače sadržaj.
– Veoma je popularno obraditi na sebi svojstven način popularnu pesmu ili citat. Jedni igraju, drugi glume, treći se nemo snimaju… Mogućnosti su beskonačne, a samo od vas zavisi na koji način ćete ih iskoristiti – pojašnjava Jelena.

GODINA USPONA
S obzirom na to da Srbija uvek kaska za svetskim trendovima, pravo vreme za TikTok kod nas tek sada dolazi. Svakako da je prvi kvartal 2020. godine označio ogroman skok interesovanja za ovu aplikaciju, kako u celom svetu tako i u Srbiji i regionu.
– Nesumnjivo je period izolacije izazvao porast interesovanja i za TikTok, ali to nije usamljen slučaj – povećalo se interesovanje za internet u celom svetu, pa je veliki broj aplikacija popularizovan u proteklih nekoliko meseci. Ipak, srpski brendovi se sve češće okreću TikToku kao jednom od modela komuniciranja u 2020. godini, a ranije je bilo tek nekoliko primera – naglašava Jelena.
Populacija koja ima između 16 i 24 godine čini najveći broj aktivnih korisnika na TikToku. Naravno, to nisu jedini korisnici.
– U poslednje vreme sve je više starijih korisnika, a takođe sve veći broj velikih svetskih brendova komunicira na ovoj mreži. Osnovna stvar je da je zbog specifične forme sadržaja (kratkih video-zapisa) i pretežno mlađe populacije, na TikToku “na ceni” zabavni sadržaj. Zato muzika, ples i kratki videi dominiraju platformom – kaže naša sagovornica.

Promocija biznisa
– Veliki broj javnih ličnosti koristi TikTok ne samo zarad lične promocije, već i za promociju svojih modnih ili kozmetičkih linija, ili nekog drugog biznisa. Takođe, veliki broj danas poznatih TikTokera je zahvaljujući ovoj platformi unapredio biznis – odličan primer je proizvođač sladoleda Rob Hajsinga, koji je danas milioner zahvaljujući svojim TikTok videima u kojima pravi sladoled – pojašnjava Jelena Odabašić Džodan.

Izazovi, izazovi…
Mnogo puta u medijima su pominjani izazovi na TikToku koji su bili aktivni među tinejdžerima, a ugrožavali su njihovo zdravlje i život. Neki od njih bili su i „razbijač lobanje”, „koronavirus izazov”, „petoparac izazov”, u kom su deca izazivala svoje drugare da stave kovanicu dinara između punjača i utičnice da bi utičnica počela da varniči.
Međutim pored neslavnih dečjih izazova, trenutno najbolja reklama jeste upravo saradnja sa influenserima i pokretanje izazova – poziv na akciju korisnika koji će se snimati i odgovarati na „zadatak“. Kampanje i sponzorisani postovi se testiraju, a čini se da neće biti previše isplativi za naše tržište, pošto prema prvim informacijama, minimalno ulaganje iznosi 500 dolara, a za taj novac možete odličan posao da odradite na drugim mrežama poput Fejsbuka i Instagrama.

Influenseri
Ukoliko pogledamo na svetskom nivou, veliki broj influensera zarađuje ozbiljan novac od korišćenja TikToka. Razlika je u tome što domaćim influenserima aplikacija zasad služi sa zabavu i stvaranje drugačijih sadržaja u odnosu na neke druge društvene mreže kao što su Facebook, Youtube i Instagram, pojašnjava Jelena.
– Važno je znati da je oglašavanje na TikToku još u fazi testiranja (nije nemoguće, ali nije još precizno postavljeno, pa je nabolje sačekati da se uspostave sva pravila i način funkcionisanja), tako da se brendovima zasada najviše isplati da se reklamiraju kroz saradnju i izazove – dodaje Jelena.

Autorka teksta: Miljana Vranić
Tekst objavljen u dnevnim novinama Blic, 9.8.2020. godine

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva