Represent Media

Kako se pobeđuje strah od javnog nastupa?

Vesti - Sep 24, 2019

Proteklog vikenda, tačnije u petak i subotu (20. i 21. septembra) u prostorijama Represent Communications održan je dvodnevni seminar “Kako pobediti strah od javnog nastupa”. Naši polaznici došli su iz različitih gradova, sfera poslovanja i sa različitim očekivanjima, a dobili mnogo više nego što su mogli da zamisle!

PRVI DAN SEMINARA

Seminar je otvorila psihološkinja Mia Popić, koja je polaznicima otkrila kako je emotivno stanje povezano sa ponašanjem, da je tremu nemoguće izbaciti i da je svi imaju. Naglasila je da je to pozitivna i zdrava emocija, sve dok zbog našeg iracionalnog straha ne padnemo u dubozu. Ako to dozvolimo, nastaje negativna i nezdrava emocija koja je autodestruktivna i na nas deluje parališuće. Postoje mnogo veći i gori problemi od iracionalnog straha od javnog nastupa koji mi sami sebi projektujemo u glavi.

Urednik RTS portala i novinar javnog medijskog servisa Zoran Stanojević, došao je na predavanje nakon Mie, a tokom svog izlaganja naglašavao kako moramo da znamo sa kojom porukom izlazimo u javnost i šta je to što hoćemo i želimo da kažemo, bez obzira na sve. Takođe, objasnio je da je veoma važno da se, ma sa kakvim pitanjima susreli, držimo teze zbog koje smo tu. Da se fokusiramo na ono što je važno. Ukoliko je u pitanju intervju ili razgovor sa sagovornikom koji pokušava da nam nametne svoju tezu i “reči ubaci u usta”, moramo da se izborimo da kažemo ono zbog čega smo tu.

DRUGI DAN SEMINARA

Glumac i voditelj Srđan Karanović otvorio je subotnje druženje interaktivnom i inovativnom radionicom tokom koje se fokusirao na vežbe i govor tela. Polaznici su doneli neke svoje primere za javne nastupe, pokazali Srđanu i kritične tačke prošli sa njim. Tokom vežbe radili su na disanju, gestikulaciji, držanju tela, brzalicama, intonaciji  itd.

Osnivač Represent Systema dr Borislav Miljanović obratio se polaznicima seminara po završetku Srđanovog predavanja. On je govorio o medijskoj slici Srbije, ali i koliko je digital bitan danas. Govorio je i o neverbalnoj komunikaciji, ponašanju, kako se treba držati i ponašati u televizijskom studiju.

Paraolimpijac Petar Milenković zatvorio je ovaj jesenji seminar pričom o fokusu, samoj pripremi i vežbi za nastup, kao i koliko je to važno da bi sve proteklo uspešno.

Na kraju smo mogli da zaključimo da je priprema jako bitna i da bilo koja vrsta nastupa najviše zavisi od pripreme. Kada je čovek pripremljen, onda se strah i trema izgube ili smanje, jer je osoba sigurna u sebe i zna šta želi.

Naš sledeći seminar održaće se u martu 2020. godine i zato – rezervišite termin na vreme! Više informacija o svemu OVDE.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva