Represent Media

Kratak vodič za preživljavanje na društvenim mrežama

Blog - Sep 09, 2020

Koliko ste puta listali feed na nekoj od društvenih mreža gde imate profil i pomislili: „Šta će meni ovo u životu?!“, ako je to bilo barem jednom, onda vam preporučujemo naš kratak vodič za preživljavanje na društvenim mrežama. Uzmite nešto hladno iz frižidera, napravite pauzu na poslu, pa da krenemo redom.

Facebook

Ovde se logujete isključivo i samo kada vam je baš ekstremno dosadno, na primer kada čekate red u banci ili kod lekara. OK, ovo za lekara možda i nije baš najbolja ideja, jer ćete na Facebooku tokom samo jednog skrola sigurno naleteti na makar jedan status ili podeljeni tekst koji se bavi koronom, vakcinama i sličnim zapaljivim tematikama pa će vam skočiti pritisak. U suštini, Facebook služi da vas podseti kada je kome rođendan i ako se zadržite samo na tome, skoro vas uopšte neće nervirati sva moguća šareno obojena jaja za Uskrs, slike sa Uvca ili Tare, aktivizam svih zamislivih vrsta i polazak prvaka u školu.

Instagram

Instagram je već nešto ozbiljniji opijat jer čim se ulogujete u glavi počinje da vam se manta od šareniša. Dok ne počnu jesenje kiše zaobiđite kad god možete jer su apsolutni svi otišli negde na neko more, a trenutno je velika verovatnoća da će vas morski šareniš iritirati. Kupaće kostime i šešire tu i tamo preseče slika ponekog koktela, kolača svih mogućih vrsta i mama sa bebama, todlerima, predškolcima, decom školskog uzrasta i tinejdžera koje vas bombarduju roditeljskim savetima do granice ludila. Ako vas Instagram ne ubedi da ste propali roditelj, neće niko! Sreća u nesreći je da su se lajfkoučevi malo povukli, korona ih je zatekla nespremene i očito ne na visokoj vibraciji, pa makar tu možete da odmorite. Ipak, korona je naterala ljude da pronađu druga interesovanja, da otkriju Srbiju (?!) i da se besomučno iz vikenda u vikend sele iz polja lavande, u polje suncokreta, a na kraju i u vinograde. Storije gledate na sopstvenu odgovornost jer tu ima barem 30 priča kako da pravilno zamotate palačinke i umesite hleb! Vaše slike i storiji uopšte neće biti primećeni ako nemate neku baš dobru priču koja ide uz to, sve od čega će vašim pratiocima zaigrati suza u oku je obavezno, u suprotnom, to što pišete nikoga ne zanima.

LinkedIn

Ovu platformu posećujete samo kada tražite posao, tako da nekog posebnog uputstva za preživljavanje nema. Zapravo, ako ne želite da se osećate kao da ste sasvim promašili život LinkedIn možete sasvim da zaboravite. Za žene, naravno, bonus savet da ne stavljaju lepe fotografije jer će se u suprotnom uveriti da je LinkedIn novi Tinder.

TikTok

Ovde ste zalutali, je l’ da? Sve što vam je potrebno da biste se oporavili od sadržaja na ovoj mreži, koja je ipak namenjena za mlađe od 18, je da jednostavno deinstalirate aplikaciju. Voila! Odmah malo više mesta za neke fotke, ali samo u slučaju da vam Instagram nije toliko uticao na samopouzdanje pa ste sasvim prestali da se slikate. Istina je da je mnogima 30+ TikTok potpuno nerazumljiv, prihvatite to, jednostavno na mlađima svet ostaje.

Twitter

Prvo popijete sredstvo za smirenje pa onda krenete da listate lajnu na Twitteru, u suprotnom rizikujete da vam mozak eksplodira od količine svega što tamo možete da pročitate. Ovo je mreža samo za svađalački nastrojene jer ako niste spremni na virtuelni verbalni fajt, ta arena nije za vas. Možete da budete voajer, ali šansa je gotovo stoprocentna da će vas neko iznervirati čak i dok samo čitate tuđa pametovanja, toliko da razbijete telefon, a ta vam šteta ne treba. Dakle, za Twitter ste spremni samo ako ste mnogo vickasti, ako ste sveznalica i svađalica. Da i mamika! Keve su se nekako i ovde ufurale i napravile ozbiljan lobi, pa vam se može desiti da nehotice uletite u unakrsnu vatru između dojenja i formule. I ovde se praznici prigodno obeležavaju pa za svakog Sv.Trifuna, odnosno Dan Zaljubljenih, 8.mart i 1. maj izbiju prigodne svađe. Ako se ni u čemu niste pronašli, ne brinite, uvek možete da se nakačite na nalog svoje banke, po nekog brenda koji je preživeo na ovoj mreži ili teleoperatera da se žalite na neku uslugu ili cene, a masa istomišljenika će vas podržati. Ako vam zajednička Twitter drama ne donese epilog kakav želite, džaba ste se srdili.

Naravoučenije: ako želite dug i srećan život najbolje je da uopšte nemate društvene mreže😉 Za sve one koji su ovo shvatili na teži način tu je digitalni detoks, a o tome već saznajte više na profilima influensera na društvenim mrežama i srećno!

Autor

Marija Mijatović

Senior Account Manager (Represent Communications)

Profesor engleskog na raskršću između PR-a i digitala

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva