Represent Media

Moći ćete da isključite političke reklame na Facebook-u

Vesti - Jun 17, 2020

Povodom izbora u SAD-u koji su zakazani za 3. novembar, oglasio se osnival i vlasnik Facebook-a, Mark Zakerberg, najavivši potpuno novu opciju. Ova opcija neće tako brzo doći u Srbiju i zemlje regiona – odnosi se prvenstveno na Sjedinjene Američke Države, ali bi do jeseni mogla da postane dostupna svim korisnicima Facebook-a.

Za sve vas koji ste već odlučili za koga ćete glasati i samo želite da se izbori završe, čujemo vas – predstavljamo vam mogućnost da isključite političke reklame – saopštio je Zakerberg.

Zakerberg je u tekstu napisanom za list USA Today istakao i da njegova društvena mreža radi na povećanju izlaznosti na izborima.

Facebook je prethodno žestoko kritikovan zbog dozvoljavanja da političke reklame koje sadrže lažne informacije stižu do korisnika.

Twitter je još prošlog oktobra zabranio političko oglašavanje.

Korisnici Facebook-a i Instagrama, koji je u njihovom vlasništvu imaće mogućnost da ugase političke reklame kad se one pojave, kao i da ih blokiraju i prijave.

Plan je da svi korisnici u SAD dobiju u narednim nedeljama. U ostale zemlje stiže na jesen.

Verujem da Facebook ima odgovornost ne samo da spreči pritiskanje glasača – koje disproporcionalno gađa obojene ljude – već da aktivno podržava dobro infrosanog birača, njihovu registraciju i što veću izlaznost – naglasio je Zakerberg u svom tekstu.

Zbog toga će korisnici Facebook-a i Instagrama u Americi od jula dobiti Informacioni centar za glasanje, sa podacima o tome kako se registrovati, kako glasati iz inostranstva i slično.

Iz kompanije navode da će deliti samo pouzdane informacije od državnih zvaničnika.

Facebook procenjuje da će njihova nova opcija doći do 160 miliona Amerikanaca do izbora 3. novembra.

Izvor: BBC

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva