Represent Media

Nova Facebook afera: Irska pokreće istragu zbog podataka o maloletnima

Vesti - Oct 19, 2020

Irska Služba za zaštitu podataka korisnika (DPC) pokrenula je danas dve istrage protiv kompanije Facebook, nakon što je izrazila zabrinutost zbog upravljanja ove društvene mreže dečjim ličnim podacima na Instagramu.

Instagram je društvena mreža koja je u vlasništvu Facebook-a, sporni su email podaci i brojevi telefona korisnika ispod 18 godina, koji su dostupni javnosti.

DPC, glavni pravni zaštitnik za internet podatke u Evropskoj uniji, primio je žalbe pojedinaca i izrazio „potencijalnu zabrinutost“ povodom rukovanja podacima malolethih osoba na Instagramu, rekao je za Rojters zamenik ove službe Grem Dojl.

Irski zaštitnik je pokrenuo istragu nakon žalbe Dejvida Stajera, američkog naučnika, dodao je britanski Telegraf.

Istragom će se utvrditi da li Facebook ima legalno pravo da upravlja podacima i da li daje adekvatnu zaštitu svojim korisnicima na Instagramu.

Ova istraga se takođe odnosi i na to da li Facebook poštuje svoja pravila o kontroli podataka kada su u pitanju maloletna lica – rekao je Dojl.

Irska je centar brojnih američkih tehnoloških kompanija, pa je DPC postao glavni zaštitnik Evropske unije na polju društvenih mreža.

Nova pravila dozvoljavaju zaštitniku korisnika mogućnost da nametne kaznu u visini od četiri odsto od ukupnog svetskog prihoda ili kaznu od 20 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva