Represent Media

Novajlija i tim bilding

Blog - Sep 24, 2019

Novi e-mail u inboksu, upućen svim kolegama u kom stoji „Kolege, rezervišite vikend za Team Building na nivou sistema…“ . Prva pomisao svakog novajlije, uključujući i mene je – šta da očekujem?

Izazova za početnike ne fali. Rad sa klijentima, krizne situacije, kampanje koje traže kreativnost, znaju staviti nove kolege (ne samo u firmi, već i u cijeloj oblasti), u neočekivanu i zahtjevnu situaciju. I baš tada, sva svjetla se usmjere na ključnu kariku svakog biznisa – tim.

Bez obzira na to da li tek upoznajete kolege iz svog ofisa, ili tek upoznajete kolege koji sa vama čine dio jedne velike porodice, imajte na umu da će na vašu karijeru, u velikoj mjeri, uticati odnos sa njima.

I tako, prošlog vikenda, Represent System nas je tradicionalno okupio na tim bildingu, ove godine na Zlatiboru. Čuli smo planove za budućnost (i da, IBIZA 2022 mi i dalje odjekuje u glavi), vozili se žičarom i bobom, usudili se da se spustimo zip line-om, odgovarali na pitanja iz pub kviza i družili na žurci do kasno u noć. Novajlije i iskusne kolege.

Utisci? Biti novajlija na tim bildingu je izazovnije, nego biti nov u timu. Zašto? U velikim grupacijama i kompanijama, sa velikim brojem zaposlenih teško je ostati upamćen, naći temu za razgovor u društvu kolega koje se znaju godinama, poslati prave poruke o sebi.

Posle nešto više od dvije godine koliko sam dio crnogorske ekipe, i nedavnog prvog susreta sa kolegama iz regiona, nosim iste važne lekcije, koje novim i budućim kolegama mogu značiti.

Budite srdačni i otvoreni u predstavljanju.

Ako vam stariji i iskusniji kolega priđe, ili ste vi odlučili da se predstavite, imajte na umu da je harizma kojom zračite izuzetno važna. Ako šaljete dobre, pozitivne vibracije, ljudi će željeti da nastave razgovor sa vama.

Budite svjesni pravila komunikacije u timu.

Jasno je da želite da što prije sve kolege znaju ko ste i kakvi ste. Zato je važno da izdvojite vrijeme da samo slušate. Mnogo toga se može naučiti o timu, kada obratite pažnju na to o čemu kolege vole da pričaju, o čemu ne pričaju i šta je važno da sami dijelimo sa timom. Tim stiče sliku o vama, ali, istovremeno, i vi stičete sliku o njima.

Budite zahvalni i ostanite „na zemlji“.

Kada ste okruženi ljudima koji imaju daleko više iskustva od vas, koji su postavili stubove dobre prakse na kojima ćete i sami graditi svoju karijeru, ne dozvolite sebi da vas ponese zamah pretjerane samouvjerenosti, zato što ste dio istog tima. Budite svjesni svoje pozicije i sačuvajte prizemnost.

Budite optimistični.

Kakav god radni dan da ste imali, koliko god bili (ne)zadovoljni onim što ste do sada pokazali, zadržite optimizam. Zvuči neobično, ali kada vaše kolege osjete vaš entuzijazam u svakoj situaciji, svaki zadatak ćete lakše riješiti.

Priručnik za novajlije u timu ne postoji (a trebalo bi), ali ove četiri pouke provjereno pomažu da brže nađete svoje mjesto u timu, a i na tim bildingu. I za kraj, koliko god iskustva da steknete na radnom mjestu, zadržite novajliju u sebi. Izazova će biti, novih okolnosti sa kojima se niste susretali i onda kada godine karijere pređu dvocifren broj. Naučite da učite uvijek.

 

Autor

Ana Golubović

Account Executive (Represent Communications Crna Gora)

Ne može bez papira i olovke. Ako ne piše PR tekstove, onda sigurno nešto crta ili slika. Zovu je kreativcem agencije koji popije najviše kafe na godišnjem nivou.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva