Represent Media

Oni su pobednici korona krize: Platforme za dostavu iskoristile svoju šansu

Vesti - Aug 18, 2020

Dok je pandemija koronavirusa donela poslovne i ekonomske probleme brojnim kompanijama i ozbiljno ugrozila neke delatnosti, ukazala se šansa za neke nove poslove, zahvaljujući i novim potrebama građana, da između ostalog sve više koriste online platforme za kupovinu.

Tako su servisi i aplikacije za dostavu hrane i ostalih potrepština sve aktuelniji na domaćem tržištu jer se građani radi zdrastvene zaštite sve više okreću ovakvim načinima nabavke.

U kompaniji Wolt koja na našem tržištu posluje od prošle godine kažu da primećuju velike promene u navikama građana od pojave korona virusa u zemlji.

Ovaj finski startap spaja restorane i korisnike koji poručuju hranu za dostavu.

– Od polovine marta beležimo konstantan rast korisnika koji su, da bi izbegli opasnosti da se zaraze virusom, masovnije krenuli da poručuju hranu, ali i namirnice iz marketa kako bi izbegli da lično odlaze u radnje i izlažu se rizicima – kaže za Tanjug generalni direktor Wolt-a za Srbiju Ðorđe Davidović.

On navodi da je starosna strukutra onih koji se opredelju za ovakav vid kupovine od 18 do 55 godina, te dodaje da ih je interesovanje građana podstaklo da uz dostavu hrane iz restorana, sada uspostave saradnju i sa marketima, cvećarama, i još nekim radnjama.

Dostava se naplaćuje od 120 do 300 dinara u zavisnosti od lokacije i toga da li za neke od proizvoda važe određeni popusti.

Imaju saradnju sa više od 500 partnera i 300 kurira, koje angažuju partnerske kompanije, dostavljači.

Davidović kaže da kuriri imaju radnu fleksibilnost, odnosno, mogu da se opredele kojim danima će raditi i uključiti se u dostavu.

Njihova zarada određuje se na osnovu dva kriterijuma – broj sati ili broj porudžbina, a dosadašnje iskustvo pokazalo je da se kuriri podjednako opredeljuju i za jednu i drugu varijantu.

Davidović primećuje da su okolnosti poput pandemije korona virusa na neki način dale šansu za ovakve delatnosti i poslove.

– U centralnoj i istočnoj Evropi projektovani rast e Commerc-a je 22 odsto, u Srbiji će takođe rasti. Ljudi se sve više okreću online kupovini i ovakvim uslugama – priča Davidović.

I u servisu „Moja pijaca“ od marta do maja beleže rast poslovanja, ali Ivan Minić iz ovog servisa dostave ističe da je sada nešto manje interesovanje, ali da je ono i dalje u odnosu na vreme pre pandemije veće.

Kako kaže, imaju 30-ak porudžbina dnevno, uglavnom za teritoriju Beograda, a kupci širom Srbije mogu da dobiju pakete sa određenim namirnicama kurirskom službom.

– Tokom vanrednog stanja jedva smo stizali da isporučimo robu koliko je bilo interesovanje – kaže Minić i podseća da u “Mojoj pijaci” građani mogu da poruče sveže voće i povrće, a zahvaljujući saradnji sa 30-ak malih proizvođača i sireve, suhomesnate proizvode, razne namaze, zimnice…, a sve je više zainteresovanih i za poručivanje zanatskih proizvoda poput ajvara, džemova…

Ističe i da su tokom pandemije zaposlili još radnika, mahom one u industrijama koje su praktično ostale bez posla i radnici poslati kućama.

Robu dostavljaju u minimalnom iznosu od 1.300 dinara i dostava u toj vrednosti je besplatna.

Anja Ðurić, marketing menadžer u servisu Donesi.com kaže da iako je vanredno stanje završeno, primećuju da se sada za ovaj način kupovine odlučuju i oni koji možda do sada u tome nisu bili vični”, kaže Ðurić za Tanjug.

Navodi da su pored poručivanja hrane iz restorana osluškujući potrebe korisnika, poslovanje proširili i na dostavu iz supermarketa i apoteka što se posebno korisnim pokazalo tokom trajanja vanrednih mera.

Donesi je pre svega platforma za poručivanje i dostavu hrane, pa je to svakako kategorija koja je najviše rasla i u proteklom periodu – kaže ona.

Što se tiče angažmana kaže da otvorene pozicije oglašavaju najčešće putem društvenih mreža, a samo apliciranje vrši se putem sajta.

Ističu da sarađuju sa više od 1.300 restorana i nastoje da posao konstatno proširuju.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva