Represent Media

Preporuka

Intervju - Feb 21, 2019

Ne propustite

Film

S obzirom na to da je i dalje aktuelna priča o dodeli Oskara, počeću od upečatljivog poljskog filma „Hladni rat“, koji nije osvojio nagradu, ali je više nego vredan za pogledati. Nemojte da vas zavara opis – nije to samo još jedna drama, uz primese ljubavne priče koja traje poput one u Kazablanki. „Hladni rat“ prepun je momenata koji nisu rečima opisani, koje čitate između kadrova i samo naslućujete emocije. Sve do samog kraja filma, koji će vas svojom simbolikom ostaviti da još dugo gledate u prazan ekran i razmišljate o ovom vrhunskom filmu.

Jastog (The Lobster) iz 2015. godine, jedan od najneobičnijih filmova ikad. Prepun crnog humora i film posle kojeg se zapitamo: koliko samoće zaista možemo da podnesemo i šta sve radimo samo da ne bismo ostali sami. Istražujemo sopstvene granice, u strahu od te iste samoće i u želji da se uklopimo u društvo, jer se to od nas očekuje. Biti uklopljen u društvo – da, ali koja je cena?

Od starijih – preporuka za čuveni film „Građanin Kejn“ (Citizen Kane). Skloni smo da uporno tragamo za delićem koji će nam objasniti ovu ili onu slagalicu u životu. A onda shvatimo da život ili bilo koji njegov aspekt, ne mogu stati u tu jednu reč, jedan delić slagalice.

TV

Obožavam serije! Znaju to moji prijatelji, kad misteriozno nestanem ceo vikend. Mislim je ovo decenija u kojoj su serije po kvalitetu definitivno trijumfovale u odnosu na sve napravljene filmove. Samim tim, često ne stižem da pogledam sve što bih želela, ali su na listi i čekaju prvi slobodan vikend.

Lista je preduga, ali evo nekih kojima treba dati šansu, da ne kažem – moraju se pogledati. Breaking Bad sam pogledala 3 puta. Neretko sam čula opis – priča o čoveku koji umire i da bi materijalno obezbedio porodicu postaje proizvođač droge. Meni, Breaking Bad je priča o izboru, tome da svako ima priliku da izabere i drugačiji put. Objašnjena u čuvenoj rečenici glavnog lika, kada kaže – „Uradio sam sve to zbog sebe, jer sam se ja osećao dobro“.  Ko voli ovaj žanr, neizostavno treba da pogleda i odlične TV prethodnice – Sopranove i Žicu (The Wire).

Od aktuelnih, jedva-čekanje 17. marta i nove epizode Billions, drame sa odličnim poukama, glumom, pričom. Veliki sam fan i Game of Thrones, serije kojoj ne treba poseban opis – ko je pogledao ijednu epizodu, verovatno je već zaljubljen u ovu epsku fantastiku.

I kako se od PR-a očekuje i neka „stručna“ literatura – tu je Mad Man, za sve koji vole marketing, PR ili komunikacije. Dodala bih i Black Mirror koji nam iz epizode u epizodu pokazuje onu mračnu stranu prevelike i često po nas same invanzivne digitalizacije, kojoj je kreator sam čovek.

Knjige

Nakon što sam „otkrila“ Elenu Ferante, pročitala sam celu Napuljsku tetralogiju i pogledala i seriju, u sjajnoj produkciji HBO! Preporuka i za njenu kod nas tek prevedenu knjigu – Dani napuštenosti.

Kreator lika Artura Bandinija, Džon Fante i sve njegove knjige.

Briljantni Norvežanin Erlend Lu u knjigama „Dopler“ i „Naivan. Super“. Fredrik Baknam i „Čovjek po imenu Uve“, koji će vas nasmijati i rasplakati u isto vreme, ali ćete ovu knjigu pamtiti.

Za sam kraj – Haruki Murakami. Ne mogu da izdvojim samo jednu, jer vas Murakami neprimetno uvlači u svoj magijski realizam i pročitate sve priče, a da toga neste ni svesni.

Zaobiđite

Film

The Notebook, toliko hvaljen, a meni samo jedan u nizu sličnih.

TV

Zaobiđite na TV-u sve što vas ne čini bogatijim za neku važnu spoznaju, emociju, misao. Uopšteno, kad u nečemu ne pronalazite smisao za sebe – samo preskočite, isključite TV, napustite bioskopsku salu, izađite sa pozorišne predstave. Vreme je previše dragoceno da bismo ga trošili na pogrešan način.

Autor

Mileva Seratlić

PR Manager (Represent Communications Crna Gora)

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva