Represent Media

– [POGLED SA VRHA 2023/24] BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspećemo da nastavimo sa rastom“

Vesti - Dec 12, 2023

ZAVRŠETAK KALENDARSKE I POSLOVNE GODINE JE I OVOG PUTA POVOD DA SA VODEĆIM LJUDIMA IZ ADVERTAJZING, MEDIJSKIH I PR AGENCIJA PORAZGOVARAMO O POSTIGNUTIM CILJEVIMA U PRETHODNOJ GODINI, PLANOVIMA ZA 2024. GODINU, KAO I O „FAKTORU OKRUŽENJE“, U KOJEM TE ISTE PLANOVE TREBA REALIZOVATI. OVOGA PUTA ČAST JE PRIPALA BORISLAVU MILJANOVIĆU, OSNIVAČU I CEO REPRESENT SYSTEM-A…RAZGOVOR VODIO NENAD DANILOVIĆ, GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK IZDANJA ADVERTISER SERBIA

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2023. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Nama je 2023. godina bila godina osvežavanja i vraćanja našeg strarog Representativnog duha. U Represent Communications postavili smo novu organizacionu strukturu sa 5 biznis strimova i 2 specijalnosti, što nam je donelo u drugoj polovini godine najbolje rezultate do sada. Sa druge strane, naš interni Employer Branding proces nam je dao odlične rezultate i ove godine smo prepolovili fluktuaciju zaposlenih i privukli nekoliko vrlo talentovanih kreativaca. To je i dalo rezultate o kojima smo dugo maštali, a to je da je naša kreativnost u komunikaciji i zvanično priznata od kolega u struci kroz nagrade koje smo dobili, a naš juniorski kreativni tim je pobedio u konkurenciji 20 drugih agencija. BizLife je nastavio da raste, a pored njega sada u našoj Digital Life medijskoj kompaniji, razvijaju se i WebMind portal za teme iz IT industrije i od skora Odrzime.rs platforma za ESG poslovanje. Represent Akademija je imala preko 150 trening dana, a naše agencije u regionu i ove godine će nadmašiti prošlogodišnje rezultate!

Kada se sve sabere za nas je 2023. bila jedna uspešna i razvojna godina.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Uslovi poslovanja su sve teži, jer inflacija i dalje bukti, a pritisak na snižavanje troškova marketinga i dalje postoji.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Rešenje je u konstantnom unapređenju sopstvenog servisa. Mi smo to shvatili kao jedini put i zato smo samo u ovoj godini postavili Employer Booster, našu platformu za employer branding, proširili tim za izradu vertikalnih videa i lansirali medijsku platformu za održivo poslovanje. A kreativni tim nam je duplo jači u odnosu na prošlu godinu.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Ništa bolje uslove poslovanja ne očekujem. Ali kao večiti optimist verujem da ćemo daljim sopstvenim razvojem i usavršavanjem uspeti da nastavimo sa rastom i unapređujemo naše usluge kreativnog komuniciranja.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

– Veštačka inteligencija već menja naše poslovne procese i mi se time ozbiljno bavimo.

Naredna godina će biti godina eksperimentisanja i menjanja načina poslovanja, a od 2025. godine naša industrija će izgledati značajno drugačije.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Za razliku od prošle godine, kada je IT industrija bila sjajna zvezda vodilja interesovanja mladih i kvalitetnih kadrova, imam utisak da je 2023. vratila pažnju na marketing i društvene medije. I neka istraživanja to pokazuju da kreativnost naše industrije pobeđuje brzu zaradu u IT.

Jer, budimo realni osmišljavanje kreativnih komunikacijskih kampanja će uvek biti more sexy nego tipkanje kodova. Ma kako to bilo dobro plaćeno!

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva