Represent Media

Tamara Jokanović, generalna direktorka, Represent Communications: Kuda plovi ovaj brod?

Blog - Aug 23, 2021

Ceo svet već uveliko priča o četvrtom talasu. Čega?

Nakon godinu i po dana primoranosti na ograničene a onda, mora se priznati, i definitivno drugačije uslove življenja i poslovanja, promene životnih navika i rutina, čini se kao da smo se zaglavili. Posle deset koraka napred, vratili smo se bar pet unazad, malo tapkamo u mestu pa čekamo hoće li nas neki novi potez odvesti korak napred ili nazad dva. Na kom talasu ste vi zaplivali?

Piše: Tamara Jokanović, generalna direktorka, Represent Communications

Jesu li nam brendovi “pametniji” nego pre godinu i po dana i da li smo izvukli zaključke na svojim greškama? Jesu li kompanije mnogo humanije, pristupačnijije i empatičnije ka svojim korisnicima, zaposlenima, partnerima i potrošačima?

Možemo slobodno reći da je vidljivo samo ono što želimo da vidimo. Za neke su to nezaustavljivi talasi promene koji prete da potope čitavo čovečanstvo, za neke nekoliko talasa koji su uzburkali more, a za neke su to pak i dalje mirne vode kojima čvrsto plove.

Po svemu već viđenom, reklo bi se da bi 21. vek konačno trebalo da bude vek u kome zarada nije krajnji cilj, a humanizacija brendova i kompanija nešto što će spasiti svet. A da li je baš tako?

I dok se neki brendovi i kompanije utrkuju da obelodane koliko su obala reka očistili, koliko su vode prečistili, koliko su ambalaže reciklirali, kakvu savremenu tehnologiju koriste radi manjeg zagađenja, kako koriste obnovljive izvore energije, drugi jednostavno i dalje rade na tome da zabave i daju dodatnu vrednost potrošaču. U kom moru vi plivate?

Mark Zakerberg želi ponovo da izmisli Facebook. Kako piše portal The Conversation, želi da predvodi put ka potpuno drugačijem internetu jer očekuje da će ljudi u narednim godinama od kompanije koja je društveni medij, videti Facebook kao kompaniju koja je “metaverse” – krajnji izraz socijalne tehnologije. „Metaverse“ se koristi za opisivanje vizije kojom će se Internet razviti u virtuelni svet i predviđa 3D virtuelni životni prostor u koji pojedinci ulaze i izlaze, međusobno komunicirajući u realnom vremenu.

Ovo zvuči jednako naučno-fantastično koliko i da nam je neko pričao da će se desiti kolaps ljudske vrste i ekonomije čitavog sveta zbog, možda, nekog virusa koji nam je doneo slepi miš iz Kine. Isto onoliko kvantno-fizički kao pre jedno deset godina kada su nam govorili da će e-commerce zabeležiti enormnu stopu rasta i da će štampani mediji nestati, a danas jedna od domaćih kompanija ulaže sto miliona evra kako bi razvila upravo platformu za elektrosku kupovinu ravnu Amazonu čije su deonice ove godine prodate za vrtoglavih 2,5 milijardi dolara.

Koliko novih brendova u segmentu robe široke potrošnje znate da je napravilo bum u poslednjih godinu i po dana, a za koliko novih imena IT kompanija i elektronskih platformi ste čuli?

Na kom talasu plovite – modernizacije, održivosti, solidarnosti ili preživljavanja? Razmislite jesu li potezi koje vučete oni koji će vas nasukati na kopno ili vas ostaviti na pučini da se usidrite. Zvuči podjednako “sigurno”, reklo bi se, osim ako ne naiđe još koji talas koji će ozbiljno uzburkati more ili vas potpuno odvući na dno.

Jesmo li zaista u veku kome zarada nije krajnji cilj već opstanak? Ako je tako, hajde da ne zaboravimo sve one koji su na talasu preživljavanja i doprinesemo im da opstanu u teškim vremenima! Koji god put da izaberete, samo uz prave partnere stići ćete do zacrtanog cilja, jer nikad se ne zna kada će se vaše more uzburkati. Dodajte još malo empatije i solidarnosti u svoju digitalizaciju i održivost, jer je suština promene upravo u njoj samoj – da je stvarno živimo! Napravimo bolji realan svet, jer kako sada stvari stoje – nedostajaće nam…

Izvor: www.instore.rs

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva