Represent Media

Tamara Jokanović za “Karakter”: Magnet ideja

Blog - Mar 24, 2021

Zašto su nam važni nagrade, pehari, ordenje i priznanja?

Čovek vredi onoliko koliko ga poštuju njegovi bližnji a ne koliko odlikovanja ima, rekao je Milan St. Protić u Utisku nedelje. Zašto su nam onda važni nagrade, pehari, ordenje i priznanja? Zašto svake godine u gotovo svakoj grani industrije, usluga, medija i udruženja imamo organizacije raznih prestižnih i manje prestižnih nagrada i zašto nas, još uvek, ujedinjuje večita borba da “dobijemo” još jedan pehar na Australija openu ili nekom drugom turniru, da osvojimo medalje i pehare u vaterpolu ili košarci?

Povodom Dana državnosti, novinarka N1 Jelena Zorić dobila je državno odlikovanje – Srebrnu medalju za posebne zasluge. Oprečna mišljenja i ovog puta su prodrmala javnost. Po mišljenju jedne struje, primivši državno odlikovanje “pogazila je” svoju ličnu, moralnu i profesionalnu etiku i medijske kuće u kojoj je zaposlena. Znači li to da doprinos njenog dosadašnjeg rada “pada u vodu” zato što je “prihvatila neprihvatljivo” i nije nešto čime bi trebalo da se diči ili je to samo još jedna konstatacija da je ista u moru mnogih?

Niko drugi nije merilo naše vrednosti do nas samih

Bilo kako bilo, neki će ovaj potez okarakterisati kao još samo jednu od “magnet ideja”, što bi rekao naš kreativni direktor Vlada Ćosić (inače vrlo često korišćen termin kod nas u agenciji ovih dana), jer takve ideje u svetu marketinga mogu biti prepričane u nekoliko reči, mogu pokrenuti diskusije na kulturološkom, političkom, socijalnom, ekonomskom ili nekom drugom nivou. Ona koja vam daje osećaj pripadnosti ili zajednički cilj, daje dramatizaciju istine koja dolazi od ciljne grupe ili je to pak medijski neutralna ideja koja se može aplicirati na bilo koji medij.

Zašto onda svi koji osporavaju tuđe zasluge već nemaju neke od relevantnih priznanja, odlikovanja ili ordenja? Ili možda misle da ne postoji dovoljno relevantno i kredibilno priznanje na nacionalnom i svetskom nivou koje bi njihov rad dovoljno nagradilo. Pa možda ste i u pravu! Jer niko drugi nije merilo naše vrednosti do nas samih!

Jelena igra na svom terenu. Igra za svoj narod. I radi svoj posao najbolje što ume iz, verujem, potpuno profesionalnih, etičkih, objektivnih i ličnih ubeđenja (iako je lično ne poznajem!). I isto tako verujem da je dobro što je nagrada prihvaćena i da je otišla u prave ruke, jer u protivnom bi to bilo isto kao da jedan lekar koji je položio Hipokratovu zakletvu ne treba i ne želi da leči nekog ko je druge nacionalnosti, druge pripadnosti, druge boje kože ili jednostavno drugačijeg političkog ubeđenja, a najteže je, priznaćete, da javno pohvalite svog neistomišljenika.

Stoga, druga struja bi rekla da ova nagrada, samim tim, ima i veću težinu i veću vrednost.

A onda kad utišate svoj um, smirite svoje misli, sigurna sam da će svako od vas prepoznati svoju sopstvenu vrednost i doprinos društvu u kom obitava, jer podsvest uvek stigne kad se gomila stiša i tada ćete, sasvim sam sigurna, spoznati sami kakve nagrade vas očekuju za (ne)dela ostavljena u ovom životu…

Izvor: Magazin Karakter

Autor

Tamara Jokanović

Managing Director (Represent Communications, Beograd)

Večiti optimista i entuzijasta koji veruje da za svaki novi izazov rešenje uvek postoji.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva