Represent Media

Tužba koja bi mogla da primora Facebook da proda Instagram i WhatsApp

Vesti - Dec 22, 2020

Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su Facebook zbog navodnog kršenja zakona koji sprečavaju stvaranje monopola. Iz Federalne trgovinske komisije su saopštili da će tražiti odluku koja će, između ostalog, od Facebook-a zahtevati da se odrekne svojih akvizicija uključujući Instagram i WhatsApp.

Koalicija saveznih američkih država takođe traži da se Facebook-ova posedovanje drugih društvenih mreža proglasi nelegalnim.

Skoro celu deceniju Facebook koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika – rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms.

Istakla je da kompanija koristi ogromne količine novca kako bi preuzela rivale pre nego što ugroze dominaciju Facebook-a.

Iz kompanije su rekli da razmatraju pritužbe, ali da bi takav presedan imao uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

Facebook je druga velika tehnološka kompaniaj koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Google.

Nakon objave ove vesti, akcije kompanije Facebook su pale za tri procenta.

Izvor: RTS

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva