Represent Media

Verujem u žene: Piše Sonja Grčić, umesto čestitke za 8. mart

Blog - Mar 06, 2020

Pre 5 godina ne bih pisala ovaj tekst. Tada ne bih poverovala da ovakva priča i postoji. Možda nije originalna, ali je istinita. I svaka žena treba da je pročita… Da bi verovala.

Nisam imala tu sreću da se odmah nakon fakulteta zaposlim i pronađem sebe na prvom radnom mestu. Naprotiv, do svoje 30. godine promenila sam nekoliko poslodavaca i titula. Ono što se nije menjalo tokom tih godina bio je moj utisak da je pronaći posao koji voliš i koji te voli – nemoguće. Teško sam se mirila sa tim, zbog čega nisam bežala od toga da dam otkaz, ili da ga dobijem. U mom CV-u ne stoji baš cela istina o mojoj poslovnoj biografiji. Nigde ne piše da imam iskustva sa platom koja kasni mesecima, sa nadređenom osobom sklonom mobingu, sa ugovorima koji ne priznaju bolovanje i godišnji odmor, sa seksualnim uznemiravanjem, sa pretnjama, manipulacijama, pasivnom-agresijom i još ponekim “profesionalnim” izazovima. Nakon odlaska sa poslednjeg radnog mesta, obećala sam sebi da neću pristati na ništa manje od posla svojih snova.

Predamnom je bila najteža godina u mom životu. Tokom 12 meseci, imala sam preko 30 intervjua za posao. Novo otrežnjenje za mene došlo je u vidu saznanja da mi je za pozicije za koje konkurišem konkurencija minimum 5 godina mlađa, a da me većina poslodavaca vidi kao veliku tempiranu matericu koja bi u svakom trenutku mogla da eksplodira i postane teret njihovoj firmi nekim tamo bespotrebnim trudničkim odsustvom. Ističem da se pojedini poslodavci nisu ustručavali da javno komuniciraju moje godine kao razlog zbog kog nisam dobila priliku za posao.

Pre 5 godina ne bih pisala ovaj tekst. Ne bih imala dovoljno reči za njega. Jedina reč u tom trenutku bila je “očaj”.  Iz tog očaja nastalo je moje motivaciono pismo u mp4 formatu koje je prikazalo jedan dan u mom životu očajne, besposlene tridesetogodišnjakinje.

Pozvana sam na intervju u Represent Communications. Sedela sam preko puta osnivača agencije, Borislava Miljanovića. Bilo mi je jasno da uviđa da sam žena i iščekivala sam pitanje vezano za godine. Rekao je: “Sjajan ti je video koji si poslala kao motivaciono pismo, nasmejala si me. Ja sanjam o tome da pokrenem video produkciju u okviru agencije. Jel bi ti to mogla i želela da pokušaš?” Gledala sam ga netremice i tražila dvosmislenost u njegovom pitanju. Pitala sam se šta sa njim nije u redu i kada će uslediti sva ta lična pitanja, zagonetke, rebusi, lobotomija i razočarenje. Borislav Miljanović čekao je moj odgovor. Nekako sam uspela da utišam anksioznost i da izustim “Mogu”.

Pre 5 godina zaposlila sam se u agenciji Represent Communications na poziciji Video Specialist. Danas sam Head of Creative and Video Production. Radim u firmi koju čini preko 80% žena. Traume iz prošlosti zalečili su mi nadređeni koji me nisu nipodaštavali, već su mi omogućili da učim, napredujem, govorim slobodno, negujem svoje talente i okupim tim kreativaca koji su mi postali prijatelji, kumovi, porodica. Ne osećam strah, nestabilnost, nepoverenje. Osećam ljubav i zahvalnost -prema poslu i prema ljudima koji mi ispunjavaju svaki radni dan. Danas možda više nego ikada.

Za nekoliko meseci postaću mama po prvi put. Zbog pojedinih okolnosti morala sam da odem na trudničko bolovanje na samom početku trudnoće. Ljudi koje srećem me češće pitaju “Šta ćeš sa poslom?”, nego “Kako si?”. Posao će biti ok. Kako? Tako što ovo nije priča od pre 5 godina. Tako što sam nekim čudom danas zaposlena na mestu koje se brine o meni. Nemam pritisak poslodavca dok sam na bolovanju, zato što je stav firme da je najvažniji „posao“ žene da svoju trudnoću provede u miru i blagostanju i svoju bebu bezbrižno donese na ovaj svet. Ovo nije privilegija pojedinaca, već se odnosi na svaku zaposlenu ženu u Represent Sistemu. Kada me zove neko sa posla, zove da vidi kako sam i da li mi nešto treba. Ne strepim za svoju poziciju, karijeru, budućnost. Saosećam sa ženama koje tokom trudnoće dele moja iskustva od pre 5 godina… Ima ih mnogo koje neće pisati ovakav tekst danas, ili sutra. Uprkos svemu, verujem da će ga nekada napisati. Verujem.

2020. godina je godina u kojoj će Represent Communications proslaviti 18. rođendan. Želim nam puno novih klijenata, prilika, šansi i inovacija. Želim nam što manje radnih vikenda. Želim nam da nikada ne prestanemo da želimo više, jače, upornije. Želim nam zadovoljne, nasmejane i zdrave kolege i koleginice.

I više od svega, želim nam priče koje su vredne prepričavanja.

Autor

Sonja Grčić

Head of Creative and Production (Represent Communications)

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva