Represent Media

Video snimci sa dezinformacijama o koroni podeljeni 20 miliona puta na Facebook-u

Vesti - Oct 12, 2020

YouTube video snimci koji sadrže dezinformacije o korona virusu najčešće se šire putem društvenih mreža, prvenstveno putem Facebook-a gde je takav sadržaj u periodu od oktobra 2019 do juna 2020. godine podeljen skoro 20 miliona puta, pokazalo je istraživanje Oxford Internet instituta.

Istraživanje je obuhvatilo više od milion YouTube video zapisa koji su bili povezani sa korona virusom, nakon čega su sa te platforme uklonjeni video snimci koji su imali dezinformacije o korona virusu. Autori istraživanja navode da su sporni sadržaji pre uklanjanja sa YouTube-a u proseku imali 150 hiljada pregleda, kao i da je uprkos algoritmima za sprečavanje širenja dezinformacija, za uklanjanje problematičnog sadržaja YouTube-u u proseku trebao 41 dan.

Pre uklanjanja video snimaka sa dezinformacijama o korona virusu na YouTube-u, najveći broj reakcija publike zabeležen je na Facebook-u, a istraživanje je pokazalo da je takav sadržaj imao oko 11 hiljada lajkova, komentara i deljenja. Kada je reč o Twitter-u, problematični sadržaj se putem te društvene mreže širio u manjoj meri, a istraživanje je pokazalo da je takav sadržaj retvitovan u proseku 63 puta.

Istraživač sa Oxford Internet instituta Aleksi Knuutila kaže da je istraživanje pokazalo da videi sa dezinformacijama o korona virusu imaju ogromnu publiku što je negativno uticalo na stavove i ponašanje građana, kao i da bi platforme poput Youtebe-a i Facebook-a trebale da obezbede samo tačne i proverene informacije.

Iz instituta navode da video sadržaji sa dezinformacijama o korona virusu dolaze do veće publike na društvenim mrežama nego ukupni sadržaj koji putem YouTube-a distribuiraju velike medijske kuće na engleskom jeziku poput CNN-a, BBC-a, ABC Newsa, Fox Newsa i Al Jazeere čiji su video zapisi podeljeni 15 miliona puta.

Istraživanje je pokazalo i da je samo 250 Facebook grupa odgovorno za polovinu vidljivosti koju video snimci koji sadrže dezinformacije o korona virusu dobiju, a reč je o grupama koje su protiv vakcinisanja, kao i onih koje su fokusirane na 5G mrežu, ali i muzičkim i religioznim organizacijama. Najpopularnije dezinformacije koje se navode u istraživanju su dezinformacije o načinima lečenja i zaštiti od zaraze korona virusom.

Pored Facebook-a i Twitter-a, analiziran je i sadržaj na društvenoj mreži Reddit, a celo istraživanje dostupno je na ovom linku.

Izvor: media.ba

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva