Represent Media

Voda je zlato budućnosti? Na Vol Stritu počela njena trgovina

Vesti - Dec 09, 2020

Na terminskom robnom tržištu na Vol Stritu ove nedelje je počelo trgovanje vodom, čime se ovaj resurs pridružio robi kao što su nafta, zlato i pšenica, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grupa, a prenosi Tanjug.

Trgovanje je započeto fjučersima kalifornijske vode, što ukazuje na bojazan od potencijalne buduće oskudice ovog prirodnog resursa u većem delu sveta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi i lokalne samouprave sada su u mogućnosti da se zaštite ulaganjem u buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu.

CME Grupa je pokrenula u ponedeljak trgovanje, povezano s kalifornijskim spot tržištem vode vrednim više od 1,1 milijarde dolara, a cena na zatvaranju za buduće isporuke vode iznosila je 496 dolara po hektaru.

Finansijski stručnjaci smatraju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom.

Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila u poslednjih godinu dana.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva